Folyamatosan vonulnak ki a fejlődő országokból a vízgazdálkodással foglalkozó cégek, mert politikai viták és gazdasági nehézségek miatt befektetéseik nem hozzák meg a várt hasznot. Az ENSZ szerint azonban milliók vízellátása függ ezektől a cégektől és fejlesztéseiktől.

Milliók biztonságos vízellátását veszélyezteti, hogy a vízgazdálkodással foglalkozó legnagyobb cégek folyamatosan vonják ki tőkéjüket a fejlődő országokból veszélyben érzett privatizációs céljaik miatt - állítja egy ENSZ-jelentés. A nagyobb települések vízellátását szervező cégek jelentős része került már bajba valamelyik fejlődő országban azért, mert a költséges beruházások elvégzése után megemelt áraikat politikai eszközökkel próbálták leszorítani, de volt olyan eset is, hogy céget kiutasítottak az országból - írja a Guardian az ENSZ jelentésére hivatkozva.

Az ENSZ a konfliktusos országok között említi Mozambikot, Zimbabwét, Bolíviát és Dél-Afrikát. Mivel sok társaság nem tudja megtermelni remélt nyereségét, ezért inkább a kevésbé kockázatos európai és észak-amerikai piacon próbálnak pozíciókat szerezni.

Az ENSZ és a Világbank szerint baj az is, hogy bár a vízellátás nélkül élő szegény népcsoportok problémáinak megoldására a privatizáció jelenti a legjobb megoldást, Fekete-Afrikában például 10 év alatt mindössze a befektetett pénzek 1 százaléka származott magánkézben lévő cégektől, a beruházások többségéből pedig csak a jómódúak profitálnak.

A jelentés megjegyzi: az elégtelen vízellátás miatt, már ma is évente legkevesebb 6000 gyerek veszti életét.