Újabb madárinfluenzás hattyútetemre bukkantak Bécsben

2006.03.22. 19:50

Ismét madárinfluenzával fertőzött hattyú tetemére bukkantak Bécsben, ugyanabban a víz menti parkban, ahol február közepén influenzavírustól pusztult el egy hattyú.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán jelentette be, hogy megalapozott gyanú szerint a madárinfluenza H5N1 vírusaltípusa fertőzte meg a szárnyast, amelynek tetemére még március 16-án találtak rá. A tetemből vett mintát elküldték az EU weybridge-i ellenőrző laboratóriumába. A bécsi városháza egészségügyi szolgálata ismét zárt területnek nyilvánította a floridsdorfi Duna-híd keleti pillérénél található vízi parkot, és kezdeményezi az egészségügyi minisztériumnál: Bécs XXI. és XXII. kerületét nyilvánítsák védövezetté, az osztrák főváros egész területét pedig megfigyelési övezetté.

A vízi parkban február 18-án találtak rá egy hattyútetemre, amelyben a madárinfluenza vírusát mutatták ki. Az ellenőrző vizsgálatok azonban megállapították, hogy az állat nem a H5N1, hanem az emberre kevésbé veszélyes más vírusaltípustól pusztult el. A hattyútetem miatt március közepéig zárva tartott a park, amelyet most ismét lezártak.

Szerdán Felső-Ausztria tartomány Németországgal határos vidékéről is a madárinfluenza felbukkanásának a gyanújáról adott hírt az osztrák tömegtájékoztatás. A linzi bejelentés szerint Perg és Schärding térségében egy vadkacsa, valamint egy hattyú tetemében állapította meg a mödlingi osztrák laboratórium a madárinfluenza vírusának a jelenlétét. Ebben a tartományban most először bukkant fel a vírus, az egészségügyi hatóságok szerint azonban nincs ok pánikra, a terveknek megfelelő intézkedéseket foganatosították.

KAPCSOLÓDÓ CIKK