A CIA megfigyelte a francia nukleáris programot

2006.03.23. 12:48

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kémműholdakkal, kémrepülőkkel és kémhajókkal, valamint beépített ügynökökkel figyelte a francia nukleáris programot. A Burning Light (Égő fény) hadművelet során a második világháborútól a '80-as évekig figyelték a francia atomprogramot és az atomkísérleteket - írják a francia napilapok.

A tájékoztatás szabadságának jegyében az amerikai kormányzat 32 olyan dokumentumnak oldotta fel kedden a titkosságát, amelyek azt bizonyítják, hogy a CIA 1946 februárjától 1987 júniusáig nagy erőkkel figyelte meg Franciaország nukleáris programját. Ehhez Washington kémműholdakat, U2 repülőgépeket, hajókat és beépített ügynököket vetett be - írják a csütörtöki francia újságok.

Technikai szinten a hatvanas években indított Burning Light (Égő fény) művelet során a francia nukleáris kísérletek elektromágneses hullámait mérték be. A dokumentumokból kiderül, hogy Washington előre tudta valamennyi francia kísérlet pontos dátumát és idejét, valamint pontosan ismerte a Francia Polinéziához tartozó Mururoa és Fangataufa szigeteken található kísérleti telepek minden részletét.

Politikai szinten a francia tudósokat tartotta megfigyelés alatt a CIA, miután 1945-ben az amerikaiak megakadályozták, hogy a francia hadsereg Németországból urániumot, eszközöket és tudósokat szerezzen be. Washington attól tartott, hogy Franciaország a Szovjetuniót segíti.

Egy 1946. február 18-i keltezésű, biztos forrásra hivatkozó, korábban szigorúan titkos dokumentum szerint a francia tudósok rájöttek az atomrobbantások technikájára, s megpróbálták azt kormányuk és a szövetségesek háta mögött eladni. Ugyanez a jelentés azt állítja, hogy a francia atomenergetikai bizottság valamennyi vezetője kommunista vagy kommunistaszimpatizáns volt.

A dokumentumokat honlapján közlő George Washington Egyetem kutatója, Jeffrey Richelson azt állítja, hogy a kémkedést a kilencvenes években új-zélandi közreműködéssel folytatta a CIA francia területen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK