A kijelölt palesztin belügyminiszter csütörtökön azt mondta, nem fog parancsot adni az Izrael elleni támadásokat végrehajtó fegyveresek letartóztatására, s mozgalma, a Hamasz megpróbálja majd összehangolni a szélsőségesek támadásait.

"Soha nem jön el az a nap, amikor egy palesztint politikai hovatartozása vagy a megszállókkal szembeni ellenállás miatt letartóztatnak. A politikai fogság aktáját le kell zárni" - jelentette ki egy interjúban Szaíd Szejam, akit a három palesztin biztonsági szolgálat felügyeletére választott ki a januári választási győzelme nyomán kormányt alakító, radikális Hamasz mozgalom. Szejam mindehhez hozzátette: a Hamasz megpróbálja majd összehangolni a palesztin fegyveres csoportok akcióit.

"A csoportokkal folytatott tárgyalások a jövőben (a támadások) mechanizmusára, jellegére és időzítésére összpontosulnak majd. De népünk megvédésének és az agresszióval való szembeszállásnak a joga nem kétséges és törvényes" - mondta.

A Hamasz, amelynek alapokmánya Izrael elpusztítására szólít fel, elsöprő győzelmet aratott a január 25-i palesztin parlamenti választásokon, s a jövő héten terjeszti a Hamasz többségű parlament elé kijelölt kormányát, amelyhez nem volt hajlandó csatlakozni a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah vagy más mérsékeltebb palesztin mozgalom.

Az, hogy a Hamasznak nem sikerült rávennie a vetélytárs szervezeteket a kormányba való belépésre, megnehezítheti számára a palesztin területek irányítását, és megerősítheti az elszigetelésére irányuló amerikai és izraeli erőfeszítéseket.

A csütörtöki interjúban Szejam elmondta, hogy megkezdte tárgyalásait a palesztin biztonsági főnökökkel abban a reményben, hogy sikerül elejét vennie a biztonsági szolgálatokon belüli harcoknak. A Szejam irányítása alá rendelt, összesen több mint húszezer főt számláló biztonsági szolgálatok többségükben a Fatah tagjaiból állnak.

Szejam ezzel együtt a törvényes rend fenntartását nevezte a legfőbb célkitűzésének. Emberi jogi csoportok adatai szerint tavaly több száz gyilkosság történt a Gázai övezetben és Ciszjordániában.