Az EU is kiáll a kitérése miatt halállal fenyegetett afgán érdekében

2006.03.23. 20:45

Az Európai Unió is kiállt a hazájában halállal fenyegetett Abdul Rahmán védelmében, akit Afganisztánban azért fogtak le a hatóságok, mert az iszlámról áttért a keresztény hitre.

Ursula Plassnik, az unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria külügyminisztere csütörtökön Bécsben közzétett állásfoglalásában leszögezte: megengedhetetlennek tartja, hogy bíróság elé állítsanak, és halállal fenyegessenek valakit az alapvető emberi jogok közé tartozó vallásszabadság miatt. Hangsúlyozta, hogy az EU elnöksége figyelni fogja a bírósági eljárást, és a fejlemények függvényében tesz majd lépéseket. - Mindent el fogunk követni, hogy megvédjük Abdul Rahmán alapvető jogait, és megmentsük az életét - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Plassnik beszámolt arról, hogy az ügy ismertté válása után utasították az unió kabuli képviselőjét: vegye fel a kapcsolatot az afganisztáni hatóságokkal, valamint kapcsolatba léptek az EU kabuli különmegbízottjával is. Szerdán a bécsi külügyminisztériumba kérették Afganisztán nagykövetét, és az unió komoly aggodalmának adtak hangot az ügy miatt. Felhívták a figyelmet az Afganisztán által is aláírt nemzetközi emberi jogi megállapodásokból fakadó kötelezettségekre, valamint az ország alkotmányára is, amely garantálja a vallásszabadságot. Az EU elvárja, hogy a bíróság nem a helyi jogot alkalmazza, hanem Afganisztán nemzetközi kötelezettségeit vegye figyelembe, ahogyan azt az alkotmány is előírja - emelte ki Plassnik.

Abdul Rahmán érdekében már szót emelt George Bush amerikai elnök. Az afgán férfit - aki egy segélyszervezet munkatársaként dolgozott, és külföldön is élt - a családja jelentette fel, mert áttért a muzulmánról a keresztény hitre.