Az Északi Liga nevű jobboldali populista olasz kormánypárt egyik vezető politikusa libidócsökkentő tabletták kiosztását javasolta csütörtökön az egyedül élő, partnernő nélkül érkező férfi bevándorlók számára.

Roberto Calderoli volt reformügyi miniszter azzal indokolta indítványát, hogy sok szexuális kihágás írható Olaszországban a bevándorlók rovására. "Sokan közülük abban az életkorban vannak, amelyben nagyon élénk a hormonműködés. Nők nélkül élnek itt, s a prostituáltak visszautasítják őket" - fejtegette indokait az olasz politikus.

Felvetette továbbá: korlátozni kellene a bevándorlási engedélyek számát, ám aki megkapja az engedélyt, az legyen jogosult családostul letelepedni Olaszországban. Néhány hónappal korábban Calderoli a szexuális bűncselekmények elkövetőinek vegyi úton történő kasztrálását javasolta.

A Lega Nord politikusa februárban is nagy felfordulást idézett elő nyilatkozataival. A La Repubblica című római liberális napilapnak nyilatkozva katonai erő alkalmazását szorgalmazta a muzulmánok ellen a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák közlése kapcsán kirobbant tiltakozó akciókkal összefüggésben. Azt is hangoztatta, hogy XVI. Benedek pápának modern keresztes hadjáratot kellene szerveznie a muzulmánok ellen.

Február 18-án olyan pólóingben jelent meg egy tv-szereplésén, amelyen egy Mohamed-karikatúra volt látható. Fellépése miatt feldühödött muzulmánok ezrei rohamozták meg a líbiai Bengáziban az olasz konzulátust. Az előidézett diplomáciai bonyodalmak, a halálos áldozatokat is követelő líbiai zavargások kiprovokálása miatt Silvio Berlusconi kormányfő felszólította, hogy mondjon le miniszteri posztjáról, s Calderoli eleget is tett a felhívásnak.