A dán miniszterelnök-helyettes kiutasítaná a radikális imámokat

2006.03.24. 21:41

Bendt Bendtsen dán miniszterelnök-helyettes szerint ki kellene utasítani Dániából a radikális imámokat. "Nincs helyük a királyságban" - mondta róluk pénteken a dán TV2 televízióban.

Bendtsen arra reagált szavaival, hogy egy líbiai származású, de dán állampolgárságú radikális imám, egy bizonyos Mohamed Akkari halálos fenyegetést intézett a minap a dán parlament egy mérsékelt muzulmán képviselőjének, Naszír Hadírnak a címére. A fenyegető szavak egy francia tv-nek adott nyilatkozatban hangzottak el. Akkari azt mondta később a dán TV2-nek, hogy fenyegetése voltaképpen "csak tréfa volt".

Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő élesen elítélte a választott népképviselő címére intézett fenyegetést. Elsebeth Gerner Nielsen ellenzéki politikus feljelentést tett Akkari ellen. A megfenyegetett képviselő - a Demokratikus Muzulmánok Szervezetének egyik alapítója - nem egyszer állást foglalt a radikális dániai imámok uszító beszédei ellen. Emiatt többször megfenyegették már, s két éve folyamatos rendőri oltalom alatt áll.

A fenyegetést megfogalmazó imám több dániai muzulmán szervezet szóvivőjeként tevékenykedik. Számos muzulmán pappal együtt tavaly decemberben Egyiptomba utazott, hogy tiltakozásokat gerjesszen ott a Jyllands-Posten című dán lap által megrendelt és elsőként közölt Mohamed-karikatúrák ellen. Később számos más nemzet lapjaiban is megjelentek a kifogásolt gúnyrajzok, nagyszabású tüntetések sorozatát váltva ki az iszlám világában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK