Beindult a "telefondiplomácia" Irán ügyében

2006.03.24. 6:45

Lázas "telefondiplomáciába" kezdtek az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak külügyminiszterei. Céljuk, hogy kijussanak az iráni atomválság megoldásával kapcsolatos zsákutcából. - közölték ENSZ-források  helyi idő szerint csütörtök este New Yorkban.

New Yorkban nyilatkoztak erről diplomaták, akik szerint a különleges erőfeszítések célja, hogy lehetőség szerint mihamarabb egységes üzenetet fogalmazzanak meg, ami biztosíthatná, hogy az ügy a teljes BT elé kerüljön.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok külügyminisztere kínai és orosz kollégáját igyekszik telefonon rábírni arra, hogy támogassák azt a nyilatkozattervezetet, amely - megfigyelők szerint meglehetős enyhe hangnemben - csupán arra szólítja fel Iránt, hogy hagyjon fel az atomfegyver gyártását lehetővé tévő urándúsítással.

Oroszország és Kína azonban ezt is elutasítja, attól tartva,   hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat rendelhet el, amennyiben a helyzet tovább súlyosbodik.

Értesülések szerint ebből a szempontból Oroszország helyezkedett a legmerevebb álláspontra, s Jack Straw külügyminiszter épp ezért késő este már felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot. Straw után Condoleezza Rice igyekszik "jobb belátásra" bírni az orosz diplomácia vezetőjét, amit azután a kínai külügyminiszter "puhítása" követne.

KAPCSOLÓDÓ CIKK