Júliustól az irakiak ellenőrzik határaik biztonságát

2006.03.24. 20:59

Ez év júliusától az iraki határok ellenőrzését teljes mértékben az iraki biztonsági erők veszik át - közölte pénteken egy amerikai tábornok. Az amerikai hadsereg fokozatosan ruházza át a feladatokat az iraki erőkre, előkészítve ezzel, egy eddig meg nem nevezett időpontban kivonulásukat.

Martin Dempsey elmondta, a határ teljes hosszának biztonságáért az iraki biztonsági erők lesznek felelősek. Hangoztatta, az iraki biztonsági erők jelentős fejlődésen mentek keresztül. Iraknak mintegy 3 ezer 631 kilométer hosszú határvonala van. Az ország Jordániával, Iránnal, Kuvaittal, Szaúd-Arábiával, Szíriával és Törökországgal határos.

Amerikai tisztviselők szerint Szíriából külföldi fegyveresek és pénzügyi támogatás érkezik, míg Iránból az iráni köztársasági gárda katonái, valamint az útszéli pokolgépekhez szükséges eszközök szivárognak át Irakba.

Az amerikai hadsereg egyre több feladatot tervez átruházni az iraki erőkre, hogy jelentős csökkentést hajtson végre az Irakban állomásozó amerikai erőknél 2006 végéig. Jelenleg 133 ezer amerikai teljesít szolgálatot Irakban, és a Pentagon szeretné százezerre csökkenteni létszámukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK