Keménykedik a magyar kormány Lukasenkóval

2006.03.24. 6:29

A fehérorosz vezetők, köztük Alekszandr Lukasenko elnök elleni szankciókról döntöttek az Európai Unió csúcsértekezletén, miután péntek hajnalban a belorusz rendőrség erőszakkal verte szét a minszki Október téren tüntető ellenzéki tömeget . Több száz tiltakozót őrizetbe vettek és teherautókon ismeretlen helyre szállítottak. A hatóságok eljárása ellen a magyar Külügyminisztérium is tiltakozik, és bekérette az ország nagykövetségének ügyvivőjét.

Noha a Lukasenko-rezsim ellen a vasárnapi elnökválasztás eredményeinek meghamisítása miatt tüntetők száma a hatósági erőszak és a nagy hideg ellenére szinte napról-napra csökkent, csütörtökről péntekre virradóan még mindig több százan tartózkodtak a téren.

Szemtanúk szerint a fekete egyenruhás és fekete sisakos kommandósok kora hajnalban jelentek meg az Október téren, s több száz tüntetőt a szó szoros értelmében elhurcoltak onnan. A tiltakozókat teherautókba és autóbuszokba tuszkolták, s ismeretlen helyre szállították őket. Az Associated Press riportere azt állította, hogy a néhány tüntetőt a rendőrök nem egyszerűen elvezettek, hanem előtte a földre teperték őket.

Kevesebb mint 20 perc alatt el is távolították a helyszínről a tüntetőket a BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint, aki hangsúlyozta: annak ellenére, hogy aránylag kevesen vettek részt a tiltakozó akcióban, a demonstráció példa nélküli Fehéroroszország történetében. Az őrizetbe vettek pontos száma nem ismert, de meghaladja a háromszázat. Egyes értesülések szerint köztük van Mariusz Maskiewicz, Lengyelország minszki nagykövete is.

A rendőrség a brutális beavatkozással gyakorlatilag véget vetett a több napja tartó tiltakozó akciónak. Ezt jelzi az is, hogy a nem egészen húsz percig tartó rendőrségi fellépés után rögtön takarítómunkások jelentek meg a téren.

Néhány órával korábban Alekszandr Milinkevics, az ellenzék legbefolyásosabb csoportjának számító "egyesült demokratikus" erők" vezetője bejelentette, hogy az ellenzéki erők a szombatra tervezett nagygyűlés után befejezik a köztéri akciókat, ugyanakkor - mint fogalmazott - ez nem jelenti a Lukasenko-rezsim elleni harc feladását.

Maga Milinkevics a minszki rendőrségi akció után orosz újságírók egy csoportjának hajnalban nyilatkozva élesen elítélte a rendőrségi beavatkozást. Hangsúlyozta: az ellenzéki szövetség minden körülmények között megtartja a szombatra,  március 25-re tervezett nagyszabású tiltakozó megmozdulást. Ezen a napon van az évfordulója az első független - meglehetősen rövid életű - belarusz állam 1918-as kikiáltásának. Ezen a napon tesszük közzé az ellenállás hosszú távú terveit - mondta Milinkevics.

A vasárnapi elnökválasztás ellen szinte az urnazárás óta tartottak a tiltakozó megmozdulások, amelyek több tízezres részvétellel kezdődtek. Az ellenzék kezdettől fogva nem ismerte el Alekszandr Lukasenko elnök kihirdetett választási győzelmét, azzal vádolva a hatóságokat, hogy meghamisították az eredményeket. Valamennyi ellenzéki pártszövetség új választások megtartását követelte.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK