Rendőrkordon várta a tüntetőket Minszkben

2006.03.25. 13:18

Újabb, immár komolyabb összecsapások törtek ki Minszk központjában szombaton délután a tüntetők és a fehérorosz rohamrendőrség között. A rendőrség őrizetbe vette a fehérorosz ellenzék egyik vezetőjét, eközben Alekszandr Milinkevics, az ellenzék másik vezető politikusa felszabadító mozgalom megalakítását jelentette be.

"Minél inkább az elnyomáshoz folyamodnak a hatóságok, annál közelebb kerülnek hatalmuk végéhez" - mondta szombaton Alekszandr Milinkevics ellenzéki politikus, és azt ígérte, hogy nem vár öt évet a következő fehérorosz elnökválasztásig. A múlt vasárnapi elnökválasztással kapcsolatban bejelentette: a hivatalos adatok ellenére ők győztek, mert "egyre több és több ember vetkőzi le félelmét" a rendszertől.

A tiltakozó nagygyűlést nem az eredetileg meghirdetett helyen, az Október téren tartották, mert a rohamrendőrség elállta a gyülekezők útját. Milinkevics egy közeli parkba hívta híveit, akik időnként dulakodásba bocsátkoztak a rendőrökkel. A résztvevők számát 3-5 ezerre becsülték a hírügynökségi jelentések. A börtönhöz készülő tömegből sok tüntetőt őrizetbe vettek, köztük Alekszandr Kozulin ellenzéki elnökjelöltet is, akit kommandósok durván kirángattak a menetből. Híre ment, hogy Milinkevicset is letartóztatták, de ezt később ő maga cáfolta.

A rendőrök szombat délután hanggránátokat használtak a tömeg szétoszlatására, miután elzárták a tüntetők elől azt az utat, amely a börtönhöz vezet, ahol a pénteken letartóztatott ellenzékiek többségét őrzik vizsgálati fogságban. Az ezer fős tömeg fasisztának titulálta az őket fenyegető rendőröket, akik próbálták hátrább szorítani és elkergetni őket.

A tüntetők egy csoportja, köztük sok nő, délelőtt áttörte a belvárosi rész köré vont rendőrkordont, és megindult Minszk főtere felé. Az Október téren a rohamrendőrök fémkorlátokat helyeztek el, és gumibotokkal próbálták visszaszorítani a tüntetőket. A tiltakozók az "Éljen Fehéroroszország", "Szégyen", "A rendőrség a néppel van" jelszavakat skandálták. Más csoportok, amelyek létszámát összesen mintegy 2000 főre becsülték, megpróbáltak hozzájuk csatlakozni.

Forrás: MTI

A hatóságok a kordonnal próbálták megakadályozni az Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztása ellen tiltakozó, a térre meghirdetett tüntetést, bár hivatalosan azzal indokolták, hogy fel kell szedniük egy korcsolyapályát, ezért "veszélyes ott közlekedni". Közben több autóbusszal jelentős rendőri erősítés érkezett, amelyet a közelben lévő elnöki hivatal elé vezényeltek. A szombati megmozdulásra szólító felhívást, amelyet Fehéroroszország 1918-as első függetlenségi nyilatkozatának évfordulójára időzítettek, az ellenzék a pénteki tömeges letartóztatások és annak ellenére fenntartotta, hogy a Lukasenko-rendszer elszántnak tűnik a tiltakozó mozgalom letörésére.

Közben egy nemzetközi újságíró szervezet szombaton azt közölte: 22 tudósítót tartóztattak le egy hét alatt Fehéroroszországban. A letartóztatott tudósítók között több külföldi is van, például Lengyelországból, Oroszországból, Ukrajnából, Grúziából és Kanadából - közölte a Riporterek Határok Nélkül. Huliganizmussal, nem engedélyezett gyűléseken való részvétellel és obszcén magatartással vádolják őket. Megdöbbentő körülmények között, túlzsúfolt, fűtetlen cellákban tartják őket, amelyekben az elemi higiénia is hiányzik. A letartóztatások célja a szólásszabadság elfojtása, a rémület légkörének megteremtése az országban - véli a szervezet, amely követeli a letartóztatottak azonnali szabadon engedését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK