Több száz fehérorosz tüntetőt tartanak fogva

2006.03.26. 13:03

Továbbra is fogva tartják azokat fehérorosz ellenzékieket, akiket a szombati minszki tüntetés feloszlatása során vettek őrizetbe. Az ellenzék szerint a több száz kormányellenes tüntetőt a fővároson kívüli börtönökbe szállították. Az ellenzék a múlt vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozott.

Továbbra is több száz kormányellenes tüntetőt tartanak őrizetben a fehérorosz hatóságok a minszki ellenzéki tüntetés szombati feloszlatása után - közölték vasárnap fehérorosz ellenzéki források. A beszámolók szerint az Alekszandr Lukasenko elnök ellen tüntető ellenzékieket buszokkal Minszken kívüli börtönökbe szállítottak, mivel a fővárosban a túlzsúfolt vizsgálati börtönökben már nem tudták elhelyezni őket. Az őrizetbe vettek hozzátartozóit nem tájékoztatták arról, hogy hová szállították rokonaikat.

Alekszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki elnökjelölt szóvivője az MTI-nek elmondta: vasárnap nyugodt a helyzet Minszkben az előző napi összecsapások után. Milinkevics szerint az ellenzék a közeljövőben egyelőre nem tervez további tömeges tiltakozásokat.

A tüntetők és a fehérorosz rohamrendőrség szombaton Minszk központjában csapott össze. A tiltakozó nagygyűlést nem az eredetileg meghirdetett helyen, az Október téren tartották, mert a rohamrendőrség elállta a gyülekezők útját. Milinkevics egy közeli parkba hívta híveit. A résztvevők számát 3-5 ezerre becsülték a hírügynökségi jelentések. A rendőrség számos tüntetőt tartóztatott le.

Az ellenzék a vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozott. A választásokon Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő győzött a szavazatok 82,6 százalékával. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint az elnökválasztás nem felelt meg a szabad és tisztességes választások demokratikus normáinak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK