Lecsukták a Lukasenko ellen tüntető nagykövetet

2006.03.27. 16:38

Tizenöt napos elzárásra ítélte hétfőn Lengyelország volt minszki nagykövetét a fehérorosz főváros törvényszéke, amiért engedély nélkül részt vett a Lukasenko elleni tüntetésen. Közben a többi letartóztatott ellenzéki tüntető büntetőpere is elkezdődött.

A fehérorosz biztonsági erők múlt pénteken felszámolták az elnökválasztás hivatalos eredménye elleni ellenzéki tüntetést. Összesen 200-300 személyt vettek őrizetbe, köztük az ellenzékiekkel együtt tiltakozó egykori lengyel nagykövetet, Mariusz Maszkiewiczet is.

Maszkiewiczet fogva tartása során bántalmazták - közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője egy lengyel hírügynökségnek nyilatkozva. Pawel Dobrowolski szerint a tárca tájékoztatni fogja az Európai Uniót Maszkiewicz bebörtönzéséről, és büntetőintézkedéseket szorgalmaz majd a minszki vezetés ellen az emberi jogok ilyen "drasztikus mértékű lábbal tiprása miatt".

Lengyelország hétfőn úgy döntött, hogy újabb intézkedésig bezárja a nyugat-fehéroroszországi Grodnóban működő konzulátusát. A varsói külügyminisztérium ezt azzal indokolta, hogy a fehérorosz határőrök vasárnap este a két ország határán feltartóztattak egy lengyel konzult, aki diplomáciai mentességére hivatkozva nem engedte átvizsgálni autóját. A konzulátus bezárása "kötelező jellegű válasz, konzulátusunk így nem tud működni" - hangoztatta a tárca szóvivője.

Közben két minszki kerületi bíróságon megkezdődött hétfőn azoknak az ellenzéki aktivistáknak a büntetőpere, akiket szintén az elnökválasztás eredménye elleni tüntetéseken vettek őrizetbe a hatóságok, a vád ellenük rendszerint nem engedélyezett tüntetésen való részvétel vagy kisebb súlyú garázdaság. A fehérorosz belügyi szervek nem hozták nyilvánosságra sem az őrizetbe vettek pontos számát, sem fogva tartásuk helyét. Emberi jogi szervezetek és ellenzéki források szerint az elmúlt bő egy hétben több mint félezer embert fogtak el, köztük több orosz és lengyel állampolgárt.

A fehérorosz elnökválasztást a hivatalos adatok szerint nagy fölénnyel nyerte meg az önkényuralmi vezetési módszereiről ismert Alekszandr Lukasenko, a hivatalban lévő államfő. A voksolás tisztaságát vitató fehérorosz ellenzék újabb választást követelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK