A Kadima áll nyerésre Izraelben

2006.03.28. 22:40

Az exit pollok alapján az egyoldalú ciszjordániai kivonulást hirdető centrista Kadima párt nyerte az izraeli választásokat, de az előzetes számításoknál szerényebb mértékben, ami nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre a párt vezetőjének, Ehud Olmert leköszönő ideiglenes kormányfőnek.

A Kadima az urnazárás után, este 10 után közzétett exit poll-eredmények szerint - amelyeket az ország három tv-állomása készítette és hozta nyilvánosságra - 29-32 mandátumhoz elégséges szavazatot kapott a 120 tagú kneszetben. A centrista párt biztosnak ígérkező koalíciós partnere, a középbal Munkapárt 20-22 mandátumra számíthat.

A nagy vesztes a jobboldali Likud, amelynek az exit poll-eredmények 12-14 mandátumot vetítenek előre. Az orosz bevándorlókra építő jobboldali Iszrael Beiteinu (Izrael a Mi Otthonunk) 12-14 parlamenti helyet remélhet, amivel megelőzte a Likudot.

A legnagyobb meglepetés a Nyugdíjasok pártjának eredménye, amelyet 6-8 mandátumra elegendőnek taksáltak a tv-állomások. A pártnak az előrejelzések legfeljebb 2 helyet jósoltak.

Netanjahu elismerte a Likud vereségét

Elismerte a Likud súlyos választási vereségét kedden késő este Tel-Avivban Benjamin Netanjahu, a jobboldali izraeli párt vezére. "Semmi kétség, hogy nagy csapás ért bennünket" - fogalmazott rámutatva arra: az azóta eltelt 100 nap óta, hogy Ariel Saron egykori pártvezető otthagyta a Likudot, a pártot a második érzékeny vesztesség érte, még ha ez annak is betudható, hogy "könyörtelen kampányt folytattak ellenünk".

A Likud várhatóan legfeljebb 12-14 mandátumra számíthat a 120 tagú új kneszetben az Izrael történetében az eddigi legalacsonyabb, 63,2 százalékos részvételi aránnyal megtartott parlamenti választások kimenetele nyomán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK