Diplomáciai vihart kavart Kína és Olaszország között a megrögzött antikommunista hírében álló Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek egy választási nagygyűlés hevében elhangzott kijelentése, miszerint Mao Ce-tung Kínájában a kommunisták megfőzték a gyerekeket és a főzettel trágyázták a termőföldeket.

"Kínát mélységesen felháborították Berlusconi olasz kormányfő légből kapott szavai" - tiltakozott kedden hivatalos közleményben Kína római nagykövetsége. "Az olasz vezetők kijelentéseinek és magatartásának inkább a Kína és Olaszország közötti baráti viszony stabilitását és fejlesztését kellene előmozdítani" - tették hozzá a közleményben. Az olaszországi "kommunista veszélytől" bírálói szerint rögeszmésen tartó miniszterelnök megnyilatkozása különösen barátságtalan annak fényében, hogy Kínában az idei évet Olaszország bemutatásának szentelték.

A kínai hatóságok tiltakozását a kommunistákat is magában foglaló ellenzéki balközép pártszövetség vezére, Romani Prodi jó érzékkel kiaknázta, és azzal vádolta meg konzervatív ellenfelét, hogy lejáratja Olaszországot.

"El tudják képzelni, miféle kép alakul ki (külföldön) egy olyan országról, ahol a miniszterelnök ilyen kijelentéseket tesz?" - tette fel a költői kérdést hallgatóságának Prodi ugyancsak egy választási nagygyűlésen a Rómától délre fekvő Formiában. "Ez támadás egy 1,3 milliárdos lélekszámú ország ellen" - toldotta meg az Európai Bizottság volt elnöke.

Berlusconi meghökkentő állítására szombaton Nápolyban ragadtatta magát lelkes támogatói körében. "Szememre vetik, hogy azt mondtam: a kommunisták gyerekeket esznek. De olvassák csak el a kommunizmus fekete könyvét, és fel fogják fedezni, hogy Mao Kínájában nem ették a gyerekeket, hanem megfőzték őket, hogy trágyaként szolgáljanak a földeken".

Az újságírók kedden hasztalan ostromolták magyarázatért az olasz miniszterelnöki hivatalt, bár azt megerősítette, hogy Berlusconi szájából valóban elhangzott a kifogásolt mondat.

"Kiszólását" politikai megfigyelők idegessége jeleként értékelték amiatt, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint jobbközép pártszövetsége messze elmarad támogatottságban a Prodi vezette balközép erők mögött. A parlamenti választásokat április 9-én és 10-én tartják Olaszországban.