Mind a városi, mind a légi közlekedésben fennakadásokat okozott az általános sztrájk Franciaországban. A tervezett munkajogi reformok ellen szervezett munkabeszültetéssel azt szeretnék elérni, hogy a vitatott törvényt vonja vissza a kormány.

Lelassult a városi és a légi közlekedés kedden Franciaországban a munkajogi reform elleni sztrájk miatt. A polgári repülési hatóság tájékoztatása szerint a Roissy és d'Orly párizsi repülőtereken több járatnál fél-, egyórás késést regisztráltak a légiirányítók munkabeszüntetése miatt. Több felszállópályát a tűzoltók sztrájkja miatt zártak le.

Az állami vasúttársaság közlése szerint a TGV-k (szuperexpresszek) kétharmada, valamint a helyi vonatok kevesebb mint fele közlekedett kedd reggel. A nemzetközi vonatok normálisan közlekednek, leszámítva azokat, amelyek célpontja a svájci Genf. Párizs környékén az elővárosi vonatok egyharmada közlekedett.

A francia fővárosban kedd reggel a tömegközlekedés 75 százalékát a metró és az autóbuszok bonyolították. Több mint 70 vidéki város tömeg-közlekedésében várhatók fennakadások a nap folyamán. Az egész országban lesznek tiltakozó megmozdulások - országszerte 135 ilyen rendezvényt terveznek -, Párizsban délutánra hívták össze a tiltakozókat. A francia fővárosban különösen nagy a rendőri készültség, miután az elmúlt hetekben többször is összetűzések voltak a rendfenntartók és a tüntetők között.

Franciaországban a diákok elsősorban a tervezett munkajogi reform azon elemét kifogásolják, amely szerint a munkáltatók, a fiatal munkavállalóknak a próbaidő első két éve alatt indoklás nélkül felmondhatnának. Megmozdulásukhoz csatlakoztak a szakszervezetek is.

A reform körüli vita nagy kihívás Dominique de Villepin kormányfő - a jövő évi elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje - számára. A miniszterelnök azt remélte, hogy a könnyített elbocsátási feltételek miatt, a munkaadók szívesebben alkalmaznak majd fiatal munkavállalókat, ezáltal pedig csökkenthető lesz a fiatalok körében jelenleg 23 százalékos munkanélküliség. A szakszervezetek és a diákvezetők viszont attól tartanak, hogy a reform "eldobható munkavállalók" egész nemzedékét hozza létre.

Dominique de Villepin a reformra vonatkozó "kiigazítások" megvitatása érdekében szerdára, külön-külön egyeztetésre hívta a diák- és szakszervezeteket, ám a párbeszéd, a jelek szerint egyelőre megrekedt. A CGT szakszervezeti szövetség kedd reggel elhárította az előző nap kapott meghívást, követelve, hogy a reformot még a tárgyalások előtt vonják vissza. A diákszervezetek még nem közölték, hogy eleget tesznek-e az invitálásnak, de a múlt héthez hasonlóan, várhatóan most is lemondják a találkozót a kormányfővel.