A palesztin elnök feleskette az új kormány tagjait

2006.03.29. 18:51

Letette a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt szerdán a Hamász iszlámista mozgalom által, a január végi választási győzelem nyomán megalakított huszonnégy tagú palesztin kormány. E formális aktussal véglegessé vált a Hamász hatalomátvétele.

Elsőként az ősz szakállas, sötét öltönyös kormányfő, Iszmáil Haníje tette le az esküt. "Esküszöm Istenre, hogy hű leszek a hazához, annak szent helyeihez, a néphez és annak nemzeti örökségéhez, tiszteletben tartom az alkotmányt és a törvényeket, és megvédelmezem a palesztin nép érdekeit" - mondta a miniszterelnök-jelölt jobbkezét a Korán egyik példányán pihentetve.

Haníje és a kormány kilenc minisztere Gázában - videokonferencia keretében - tett esküt, a kabinet 14 másik tagja a ciszjordániai Rámalláhban esküdött föl. Izrael megtiltotta a Hamász-kormány minisztereinek a mozgást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

A kormány kedden kapott bizalmat a palesztin parlamenttől. Az eddig kormányzó Fatah mozgalom képviselői a kabinet ellen szavaztak. A legfontosabb miniszteri posztokat - a külügyi, a pénzügyi és a belügyi tárcát - a Hamász vezetőségi tagjai kapták meg.

Az iszlámista mozgalommal a kormányrúdnál a palesztin hatóság várhatólag bénító nyugati gazdasági bojkottal szembesül.

Washington nem tárgyal az új palesztin kormánnyal

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők közölték, hogy a palesztin minisztériumokkal, miniszterekkel és munkatársaikkal való kapcsolattartást tiltó utasítást e-mailen továbbították a térségbe. Az utasítás hatálya alól kivételt képez Abbász palesztin elnök, hivatalának alkalmazottai, valamint azok a parlamenti képviselők, akik nem tagjai a Hamász iszlámista mozgalomnak.

Az Egyesült Államok a palesztin kormány elszigetelésére tett intézkedéstől azt reméli, hogy rá tudja venni a Hamászt Izrael elismerésére, az erőszakról való lemondásra és az eddigi izraeli-palesztin békemegállapodások elfogadására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK