A kameruni határon fogták el Charles Taylort. A volt libériai diktátor egy dollárral jól megtömött Range Roverrel igyekezett elhagyni Nigériát, amely épp kiadni készült őt hazája hatóságainak. A háborús bűnökkel vádolt volt elnök keddi szökése komoly nemzetközi aggodalmakat keltett, egy ideig még a nigériai és az amerikai elnök szerdára tervezett találkozója is veszélyben forgott az eltűnés miatt.

A nigériai-kameruni határon fogták el a volt libériai diktátort. A nigériai száműzetésben és házi őrizetben élő Charles Taylor kedden szökött el abból a Nigéria délkeleti részén fekvő villából, ahol az utóbbi időben lakott. A volt libériai elnököt háborús bűnök és emberiség elleni bűntettek miatt akarják nemzetközi bíróság elé állítani a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken. Ennek ellenére Olusegun Obasanjo nigériai elnök azt jelentette be, hogy a libériai hatóságok saját őrizetükbe vehetik a volt diktátort. Taylornak két nappal a bejelentést követően veszett nyoma.

A volt diktátort Gamboru-Ngalában, az ország észak-keleti sarkában tartóztatták fel a nigériai határőrök. Taylor egy diplomáciai rendszámú Range Roverrel érkezett a városba. "Hófehér lobogó köntöst viselt" - idézett egy szemtanút, Babagana Alhaji Katát, az AFP hírügynökség. "Átjutott az útlevélvizsgálaton, de amikor a vámhoz ért, gyanúsnak találták, és átvizsgálták dzsipjét, amelyben nagy mennyiségű dollárt találtak. További vizsgálatok során derült ki, hogy Charles Taylorról van szó" - mondta a helyi kereskedő.

A volt diktátort azonnal őrizetbe vették, Obasanjo elnök pedig elrendelte, hogy haladéktalanul adják át a libériai hatóságoknak. A rendőrség szerint hamarosan a fővárosba, Abujába szállítják.

Taylor szökése nehéz helyzetbe hozta a nigériai elnököt, akinek szerdán George Bushsal van találkozója Washingtonban. Az amerikai kormányzat ugyanis a szökés hírére azzal fenyegette meg Obasanjót, hogy Bush nem fogadja a fiaskó miatt.

Charles Taylor 1989-ben robbantott ki véres polgárháborút Libériában, hogy megszerezze a hatalmat. A konfliktusra a rendkívüli kegyetlenség és a gyermekkatonák alkalmazása volt jellemző. Katonai vezetői - például a Pucér Segg néven ismertté vált tábornok - egész falvakat irtottak ki, és csak a gyerekeket hagyták életében. A fiúkat besorozták a seregbe, a lányokat a katonák ágyasaivá tették. Taylor végül 1997-ben, választás útján lett elnök, mert ő volt a legerősebb hadúr a hatalomért egymással harcoló hat csoport közül.

Hogy költségeit fedezze, már hadúrként is igyekezett befolyást szerezni a gyémántkincséről híres Sierra Leonéban. Az ott kirobbantott polgárháború semmivel sem volt kevésbé kegyetlen, mint ami Libériában folyt. A diktátort végül 2003-ban sikerült lemondásra kényszeríteni, miután az ellene harcoló lázadók a fővárost, Monroviát is megtámadták.