Koszovó nem lesz felosztva entitásokra, és nem lesznek autonóm területei sem - szögezte le csütörtökön Pristinában Albert Rohan koszovói ENSZ-megbízott. Az osztrák diplomata - a koszovói státustárgyalások lebonyolításával megbízott Martti Ahtisaari helyettese - háromnapos koszovói látogatását összegző sajtóértekezletén beszélt erről.

Albert Rohan szerint a nemzetközi közösség egységesen azon a véleményen van, hogy elfogadhatatlan és elutasítandó Koszovó mindennemű felosztása. Megjegyezte, hogy az ENSZ-tervben nem is szerepel az "autonómia" kifejezés, nem jöhetnek szóba entitások sem. A decentralizáció folyamatában - azután, hogy rendeződött a tartomány jogállása - új önkormányzatok alakulnak, jobbára azokon a településeken, ahol 70-80 százalékos többségben szerbek laknak. Lehetőség lesz e helyhatóságok kölcsönös kapcsolattartására és Belgráddal való kapcsolattartására is, sőt az önkormányzatok együttműködést létesíthetnek a külfölddel, és segélyeket is kaphatnak, de mindennek átláthatónak kell lennie.

Albert Rohan vezette Bécsben a státustárgyalások első két fordulóját, amelyen kifejezetten a koszovói hatalmi intézményrendszer decentralizálásáról volt szó. Koszovói útja során Rohan a koszovói albán és szerb vezetők elé tárta az ENSZ végleges javaslatát, amelyet a státustárgyalások harmadik, április 3-án Bécsben tartandó fordulóján vitatnak majd meg.

A szerb kormány eredetileg nagyfokú területi és perszonális autonómiát akart kiharcolni a koszovói szerbeknek, ezért a szerb közösség képviselői fanyalogva fogadták Rohan decentralizációs tervét. Ugyanakkor a belgrádi és a pristinai média is egyöntetűen azon a véleményen van, hogy az ENSZ-diplomata elképzelése legalább olyan távol áll a koszovói albán vezetők álláspontjától is, akik eddig hallani se akartak arról, hogy "vízszintes etnikai kapcsolat" létesüljön a szerb önkormányzatok között.

Az Express című pristinai napilap kiemelte csütörtöki írásában, hogy Pristina nemtetszése ellenére Belgrádnak jelentős szerepe lesz a szerb önkormányzatok finanszírozásában. A Zeri című újság idézte ezzel kapcsolatosan Agim Ceku tartományi kormányfőt, aki szerint "az albánok most győztesek, a győzteseknek pedig nagylelkűeknek kell lenniük".

Agim Ceku a maga nemében példátlan gesztust tett csütörtökön: pristinai hivatalában fogadta a belgrádi sajtóorgánumok képviselőit. A belgrádi média szerint Ceku arról beszélt a szerb újságírók előtt, hogy "őszintén" segíteni kíván a koszovói szerb közösségen, de az "a belgrádi politika túszává vált". "A szerbiai vezetőknek békén kell hagyniuk a koszovói szerbeket, hogy egyedül dönthessenek saját sorsukról. Ismert azoknak a horvátországi szerbeknek a sorsa, akik a Horvátországon kívüli vezetőkre hallgattak" - mondta Ceku.