Támogatásáról biztosította a vendégmunkásprogramot és a határok védelmét szolgáló törvények végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta George Bush amerikai elnök pénteken a három észak-amerikai ország csúcstalálkozóját záró sajtóértekezleten a mexikói Cancún városban.

A Vicente Fox mexikó elnökkel és Stephen Harper kanadai kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten Bush védelmébe vette azt az új szabályt, amelynek értelmében 2007. december 31-étől minden kanadai és minden amerikai állampolgár köteles útlevelet hordani magával a határok átlépésekor. Kanada nevében Harper nyugtalanságának adott hangot a szigorúbb szabályozás miatt.

A három vezető ígéretet tett arra, hogy szorosabbá teszik a kapcsolatokat a kereskedelem és az energiaszektor területén, közelítik egymáshoz az észak-amerikai lakosok életszínvonalát, valamint szembeszállnak az olyan közös problémákkal, mint a madárinfluenza.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter európai körútjáról beszámolva Bush elnök elmondta, általános az egyetértés abban, hogy Iránnak nem szabad atomfegyverre, vagy atomfegyverek előállításához szükséges technológiára és kapacitásokra szert tennie. Ugyanakkor felajánlotta, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt az Irán délnyugati részét péntek hajnalban sújtó földrengés áldozatainak.