Meggyalázták Zoran Djindjic sírját

2006.03.31. 18:31

Ismeretlen tettesek meggyalázták, vörös festékkel öntötték le Zoran Djindjic meggyilkolt szerb miniszterelnök sírját, de a hatóságok két nappal a történtek után sem adtak ki hivatalos tájékoztatót a bűnesetről.

Először a Vecerjne Novosti című belgrádi napilap adott hírt pénteken nem hivatalos rendőri forrásokra hivatkozva arról, hogy leöntötték vörös festékkel a belgrádi Újtemetőben, a szerb nemzet nagyjainak elkülönített sírkertben található sírkövet.

A temető igazgatósága megerősítette pénteken, hogy meggyalázták a három éve meggyilkolt, első demokrata szerb miniszterelnök sírját. Erről szerda este értesült a temető őre, és azonnal értesítette a rendőrséget. A helyszínelés után a temető dolgozói letakarították a síremléket, jelenleg két rendőr őrködik mellette.

A rendőrség péntek estig - két nap elmúltával - sem adott ki hivatalos tájékoztatót az esetről. A Djindjic nevével fémjelzett Demokrata Párt közölte, hogy csütörtök este tudomására jutott a bűneset, de hivatalos tájékoztató híján nem kívánt reagálni, mert olyan értesülései voltak, hogy egy lelkileg labilis személy öntötte le festékkel a néhai miniszterelnök sírját. A DS követelte az illetékes hatóságoktól, hogy haladéktalanul tájékoztassák a nyilvánosságot a sírgyalázásról, a jövőben pedig akadályozzák meg a hasonló esetek megtörténtét.

A Szerbiai Polgári Szövetség éles hangon ítélte el a sírgyalázást, és a Djindjic-ellenes kampány következményének minősítette az incidenst.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK