A síiták lemondatnák az iraki miniszterelnököt

2006.04.01. 14:15

Az iraki miniszterelnök, Ibrahím al-Dzsaafari lemondását követeli a legnagyobb síita pártszövetség, mert szerintük ez az egyetlen kivezető út a zsákutcából, amelybe a kormányalakítási tárgyalások jutottak.

Felszólítom Dzsaafarit, hogy tegyen egy bátor lépést, és mutasson példát azzal, hogy lemond - jelentette ki szombaton Kászim Daud, a Síita Szövetség egyik vezetője. A szövetség más befolyásos tagjai is megerősítették, hogy szükségesnek tartják a kormányfő távozását.

Az iraki politikai vezetők szombaton tanácskozást tartanak arról, hogy miként lehetne megalakítani az új kormányt, amely már a tavaly decemberben megválasztott parlamenttől kapná felhatalmazását. A nemzeti egységkormány létrehozása annál is inkább sürgető, mert az országban sokasodnak a felekezeti színezetű polgárháború előjelei. A szombati vita fő kérdése, hogy az új kormányfőnek mekkora hatalma legyen a fegyveres erők fölött.

Szombatra virradóra hat síita utazót mészároltak le ismeretlen fegyveresek Bagdadtól északra, egy síiták és szunniták által vegyesen lakott vidéken. Az utasok kisbusza Balad Rúz város környékén járt, amikor a fegyveresek rajtuk ütöttek. A szinte válogatás nélkül gyilkoló terroristák másik hat embert Bagdad utcáin lőttek agyon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK