Kitelepítések zajlanak az Elba mentén

2006.04.01. 11:35

A hirtelen felmelegedés miatt megáradt Elba egyre súlyosabb gondokat okoz Drezda környékén és Észak-Csehországban, folyamatosan zajlik a lakosság biztonságos helyre telepítése.

Drezda Gohlis városrészében megkezdték a lakók kiköltöztetését szombatra virradóra, mert az áradó Elba átcsapott a gáton.

Egyesek nem akarják elhagyni otthonaikat, amelyek rendbe hozását a 2002-es nagy elbai árvíz után csak nemrég fejezték be. Gohlisban a biztonsági előírásokra hivatkozva kikapcsolták az áramot. A szász főváros más városrészeiben és környékén is zajlik a kiköltöztetés, szombat reggelig 700 embert helyeztek biztonságba - köztük egy pillnitzi idősotthon száz lakóját.

Az Elba, ha lassan is, de tovább árad a cseh-német határtól Riesáig tartó szakaszon, de a vízmagasság várhatóan nem éri el a négy évvel ezelőtt mért szintet.

Drezdában és Pirnában hidakat is lezártak, Meissen több városrészében szintén kikapcsolták az áramot. Riesában számos utcát elöntött a víz, ezeket lezárták. A részben elöntött Pirnában az éjszaka folyamán a katonaság, a helyiek és a kisegítő erők homokzsákokból álló védőfalat próbáltak felhúzni.

Csehországban már öt halálos áldozata van az elbai árvíznek. Az észak-csehországi régióban romlik a helyzet, Dél-Morvaországban több száz ember továbbra sem térhet vissza lakóhelyére, a megáradt folyók az utóbbi órákban is több ezer hektár termőföldet öntöttek el.

Eddig mintegy 2000 embert kellett kitelepíteni Ústí nad Labem, Decín, Litomerice és Hrensko városokban, valamint a folyó melletti településeken, mert házaikat veszélyezteti a víz. Több száz lakás van áram nélkül péntek délután óta.

A meteorológiai előrejelzések szerint a szombat délutáni és éjjeli órákban várhatóan eláll az eső, ami hozzájárulhat a helyzet javulásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK