Egy brit lap szerint London iráni háborúra készül

2006.04.02. 9:30

Irán elleni támadás következményeiről tárgyal a jövő héten a brit vezérkar - állítja Sunday Telegraph. A brit vasárnapi lap szerint előbb a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajók támadnák az iráni atomlétesítményeket, majd pedig brit és amerikai lopakodó bombázókat vetnének be. A brit kormány cáfolta az értesülést.

A Sunday Telegraph brit vasárnapi lap szerint a brit vezérkar és a kormány képviselői az Irán elleni, jelenleg szinte elkerülhetetlennek tartott katonai fellépés következményeit tekintik át a hét elején.

A Sunday Telegraph úgy tudja, hogy a Perzsa-öbölben állomásozó amerikai hadihajók és tengeralattjárók vennék célba az iráni atomlétesítmények légvédelmi rendszereit. Ez pedig lehetővé tenné a B2-es "lopakodó" bombázók bevetését a Diego Garcia-i, a Nagy-Britanniában lévő fairfordi, valamint az amerikai Whiteman támaszpontról.

Szárazföldi invázió nem szerepel a jelenlegi tervekben, de az atomlétesítményeket megsemmisítenék - áll a cikkben. A lap szerint a közvetlen brit részvétel korlátozott lenne az esetleges beavatkozásban.

A londoni védelmi minisztérium szóvivője vasárnap hajnalban a BBC-nek cáfolta a hétfői titkos megbeszélésről szóló értesülést, mondván: semmi ilyesmi nem szerepel a tervekben.

A brit lap forrásai szerint ugyanakkor a londoni kormányzati negyed "egyes vidékein" általános az a vélemény, hogy gyakorlatilag "elkerülhetetlen" az Irán elleni katonai fellépés. A hétfői ülésen áttekintik, hogy ennek milyen hatásai lennének a térségbeli brit érdekekre, és azt is, hogy milyen gazdasági következményei lennének, ha Irán megtorlásként leállítaná olajexportját - írta a Sunday Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK