Előrehozott választásokat tartanak Thaiföldön

2006.04.02. 9:44

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Thaiföldön. A voksolást a hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolt kormányfő ellen két hónapig tartó tüntetések hatására írták ki.

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap reggel Thaiföldön. Több mint 45 millió szavazásra jogosult thaiföldi arról dönt, hogy Thakszin Sinavatra maradjon-e az ázsiai ország kormányfője.

A választást három évvel a tervezett időpont előtt tartják, a voksolást a hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolt kormányfő ellen két hónapig tartó tüntetések után írták ki. Thakszin Sinavatra, akit 14 hónapja erősítettek meg a kormányfői tisztségben, bejelentette: visszavonul, ha a szavazók legalább 50 százaléka nem támogatja.

Az 56 éves milliárdos Thakszin hatalma januárban ingott meg, amikor a családja eladta a korábban, még kormányfővé választása előtt általa alapított telekommunikációs óriáscéget. Vetélytársai azzal vádolták meg, hogy egy szingapúri cégnek adott el "thaiföldi stratégiai fontosságú tulajdont", így a kormányfő elvesztette "erkölcsi tekintélyét".

Megfigyelők szerint mivel a három ellenzéki párt bojkottálja az előrehozott választásokat, így akár hónapokig is eltarthat az új kormány megalakulása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK