Világszerte II. János Pál pápára emlékeznek

2006.04.02. 13:02

Világszerte megemlékeznek vasárnap II. János Pál pápa halálának első évfordulójáról. A legnagyobb megemlékezéseket a néhai egyházfő szülőhazájában, Lengyelországban tartják. A krakkói érseki palota utcájában szombaton este több ezer mécses lángja lobogott, és sok százan imádkoztak az elhunyt egyházfőért.

Vasárnap délelőtt nagyszámú hívő gyűlt össze Krakkó Lagiewniki városrészében álló Isteni Irgalmasság-bazilika előtt rendezett szabadtéri szentmisén. A hatalmas méretű, modern, csupa beton és üveg templomot II. János Pál, az egykori krakkói érsek szentelte fel 2002-es utolsó lengyelországi látogatásakor. A szentmisét a néhai pápa egykori titkára, a jelenlegi krakkói érsek, Stanislaw Dziwisz mutatta be, és jelen volt hitvesével együtt Lech Kaczynski államfő is. "II. János Pál hozzájárult a világ alapvető átalakításához" - mondta Dziwisz. "Ezért már életében nagynak nevezték" - tette hozzá.

A krakkói érsek szombaton este a Wawel-székesegyházban, Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök jelenlétében tartott ünnepélyes szentmisén, amely egyben Dziwisz bíborosi beiktatása is volt, lezárta II. János Pál pápa boldoggá avatási eljárásának lengyelországi szakaszát.
   
A pápa halálának időpontjában, egy nappal az egyéves évforduló előtt, szombaton 21 óra 37 perckor Marcinkiewicz gyújtotta meg az első mécsest a krakkói érseki palota úgynevezett pápai ablaka előtt, ahol Karol Wojtyla az őt megválasztó 1978-as vatikáni konklávéra utazva elbúcsúzott, és ahová lengyelországi látogatásai során rendre visszatért. Az érseki palota utcájában szombaton este több ezer mécses lángja lobogott, és sok százan imádkoztak az elhunyt egyházfőért.

A nap folyamán Lengyelország-szerte miséken, virrasztásokon, felolvasásokon emlékeznek meg a néhai pápáról. Szülővárosában, Wadowicéban sokan gyűltek össze szülőháza előtt, ahol 1920. május 18-án meglátta a napvilágot. Varsóban Józef Glemp bíboros, prímás mutat be este szabadtéri szentmisét azon a téren, ahol II. János Pál 1979-ben a kommunizmus igája alóli felszabadulásra buzdította honfitársait.

A pápa halálának percében Krakkóban megkondul a Wawel-székesegyház csak jeles eseményeken megszólaltatott Zsigmond-harangja, majd televízión közvetített beszédében XVI. Benedek pápa szól a római Szent Péter téren és a krakkói pápai ablak alatt egybegyűlt emlékezőkhöz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK