A NATO kész fokozni segítségnyújtását Szudánban

2006.04.03. 20:52

A NATO-n belül már készülnek a tervek arról, miként tudná fokozni a katonai szervezet a szudáni, dárfúri békefenntartáshoz nyújtott segítségét, de NATO-csapatokat nem fognak telepíteni az afrikai országba - szögezte le hétfőn Brüsszelben Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár.

Szudán nyugati tartományában, Dárfúrban évek óta tart a polgárháború, amelyben eddig több százezer személy vesztette életét, s 2 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A Franciaországhoz hasonló nagyságú körzetben az Afrikai Unió (AU) próbálja fenntartani a rendet, de sikertelenül, hiszen mindössze 7800 katonával rendelkezik. Így azután az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok és az EU is nyomást gyakorolt, hogy az AU-erőket a világszervezet békefenntartói váltsák fel, persze jóval nagyobb létszámmal - a tervek legalább 12, de még inkább 15 ezer katonáról szólnak. A szudáni vezetés eleinte ezt ellenezte, de márciusban - bizonyos feltételekkel - elfogadta a kezdeményezést, az Afrikai Unió pedig abba ment bele, hogy saját akcióját szeptember végéig meghosszabbítja, s ezt követően veheti majd át az irányítást az ENSZ.

A világszervezet részéről most a felkészülés zajlik. Mint hétfőn Brüsszelben nyilvánosságra hozták, Kofi Annan ENSZ-főtitkár a múlt héten felhívta de Hoop Scheffert, az eddigi AU-missziónak adott NATO-támogatás fokozását kérve. A katonai szövetség tavaly óta csapatszállításokkal, kiképzéssel és tervezéssel segítette a békefenntartó akciót, s a NATO-főtitkár hétfői közlése szerint ezek bővítéséről lehet szó.

A katonai szövetség nem pusztán azért ódzkodik csapatok küldésétől, mert erejét már így is számos feladat teszi próbára, s a tagállamok nem lelkesednek az újabb vállalások iránt, hanem mert az afrikaiak sem látnának szívesen európai-amerikai erőket saját területükön. Kofi Annan szudáni különmegbízottja, Jan Pronk volt holland miniszter egy hónappal ezelőtt egy New York-i sajtóértekezleten figyelmeztetett: "biztos katasztrófa" lenne NATO-erőket küldeni Szudánba, a lakosság egy része ugyanis szent háborút indítana ellenük. Így azután a majdani ENSZ-békefenntartó erők magját valószínűleg továbbra is az AU-csapatok adják majd, s ezeket ázsiai vagy latin-amerikai egységek egészíthetik ki.