Elfogták a tavalyi pristinai robbantássorozat gyanúsítottját

2006.04.03. 19:08

A koszovói rendőrség letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly júliusban pokolgépes robbantásokat követett el az ENSZ-kormányzat (UNMIK) központja és több pristinai középület közelében.

A belgrádi média szerint Neradzs Szingh, a koszovói ENSZ-rendőrség szóvivője hétfőn jelentette be, hogy a ENSZ-rendőrség és a koszovói rendőrség, illetve a igazságszolgáltatás hosszas közös nyomozása után elfogták a robbantássorozat feltételezett elkövetőjét. A szóvivő nem kívánta elárulni a gyanúsított nemzetiségét, de a belgrádi média úgy tudja, hogy egy 38 éves albán férfiról van szó.

Tavaly július 2-án az esti órákban szinte egy időben három erőteljes detonáció rázta meg Pristina belvárosát. Az egyik pokolgép az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pristinai székháza közelében lépett működésbe, a második a tartományi parlament, a városháza és az Európai Újjáépítési Ügynökség központja közötti téren, a harmadik pedig az UNMIK-székház jól őrzött és körbekerített udvarában robbant fel.

A robbantássorozatnak nem volt sebesültje, de károk keletkeztek a tartományi parlament épületében, valamint leégett az ENSZ három gépkocsija. A történtek megdöbbentették az UNMIK-ot és az albán vezetőket is, mivel minden jel arra utalt, hogy jól szervezett akcióról volt szó, amelyben többen vettek részt.

Koszovóban a korábbi években szinte törvényszerűen minden esetben történtek robbantások és fegyveres incidensek, amikor Koszovóba látogatott a nemzetközi közösség valamely magas rangú képviselője, vagy éppen beindult a tartomány békéjét szolgáló folyamat. A szóban forgó eset aznap történt, amikor megkezdte koszovói "terepszemléjét" Kai Eide, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, aki jelentést készített a Biztonsági Tanácsnak a tartományban uralkodó közállapotokról. Jelentése alapján döntötte el tavaly szeptemberben a BT, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások a tartomány jogállásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK