Izrael sajnálattal fogadta kedden, hogy kínai meghívást kapott Mahmúd Zahar, a Hamász vezette új palesztin kormány külügyminisztere. A palesztin tisztségviselő az új palesztin kormánnyal való kapcsolatfelvételre hívta föl Kofi Annan ENSZ-főtitkárt.

Mint arról palesztin forrásból tájékoztattak, a palesztin politikus hivatalos levelet küldött az ENSZ-főtitkárnak, írásában szót emelve az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország alkotta közel-keleti közvetítő kvartett és a Palesztin Hatóság közötti együttműködés mellett. A négyes előzőleg az erőszakról való lemondást és Izrael Hamász általi elismerését szabta a kapcsolatfelvétel feltételéül.

Mahmúd Zahar korábban a nap folyamán Gázában tárgyalt Jang Vej-kuóval, a palesztin területeken Kínát képviselő diplomatával, s a megbeszélés végeztével beszámolt arról, hogy a jövő hónap végén Pekingbe látogat.

Több ország közölte: őrizkedik attól, hogy kapcsolatot tartson a múlt héten beiktatott Hamász-kormánnyal, mert a szélsőséges mozgalom nem hajlandó elismerni Izraelt és lemondani az erőszakról. Ennek ellenére Mahmúd Zahar már több arab országtól kapott meghívást, köztük Egyiptomtól, amelyet a jövő héten keres fel. A kínai látogatás lesz a palesztin diplomácia vezetőjének első útja egy nem arab államba.

Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője kedden kijelentette: bárki, aki elismeri a Hamász vezette palesztin kormányt anélkül, hogy a radikális mozgalom magáévá tenné a nemzetközi közösség Izrael elismerését tartalmazó követelését, maga is hozzájárul a radikális eszmékhez. Hozzátette: ha a Hamászt anélkül ismerik el, hogy módosítaná álláspontját, nincs remény radikalizmusának mérséklésére.

Mahmúd Zahar közben kedden cáfolta, hogy hivatalos kapcsolatfelvétel történt volna a Hamász és a francia kormány között, amint azt előző nap az iszlamista mozgalom szóvivője állította. A külügyminiszter közölte viszont, hogy a közelmúltban nem kormányzati szervezetek (NGO) francia állampolgárságú képviselőit fogadta. A találkozót az NGO-k kérték, hogy megtudakolják "a Hamász álláspontját" - mondta Mahmúd Zahar, további részleteket azonban nem közölt.