Korbácsolásra ítéltek egy észt katonát az Egyesült Arab Emírségekben

2006.04.04. 22:54

Korbácsolásra és börtönbüntetésre ítéltek egy észt katonát az Egyesült Arab Emírségekben, mert alkoholt fogyasztott, és szexuálisan zaklatott egy nőt - jelentette kedden a helyi sajtó. Észtország nagy valószínűség szerint nem fog fellebbezni az ítélet ellen - közölte az észt hadsereg egyik szóvivője.

Az iszlám törvényeit alkalmazó bíróság Andrie Carolt egyhavi börtönre ítélte alkohol fogyasztása miatt, és 80 korbácsütésre vagy háromhavi börtönre azért, mert szexuálisan zaklatott egy rendőrnőt az emirátus egyik repülőterén. A helyi angol nyelvű lap, a Khaleej Times szerint a katona inkább a verést választotta, mint a háromhavi börtönt.

"Az ilyen fizikai büntetés ugyan ismeretlen az Európai Unió joggyakorlatában, de még nem tudjuk, hogy Észtország benyújt-e fellebbezést" - közölte Peeter Tali, az észt fegyveres erők parancsnoka. Az elítélt katona ügyvédje jelezte azt is, hogy "a felperesnek csalódást okozott az ítélet enyhesége" - tette hozzá. A fővádpont alapján 15 év szabadságvesztést is kiszabhattak volna a vádlottra. A parancsnok szerint az egész bírósági eljárás nagyon zavaros volt, az ítélet kihirdetésekor tolmácsot sem biztosítottak az észt férfi számára.

Az elítélt, Andrie Carol az Afganisztánban szolgáló békefenntartó erők tagja. Az egyiptomi származású rendőrnő azzal vádolta meg, hogy Sardzsa repülőterén szexuálisan zaklatta őt a női dolgozók számára elkülönített pihenőhelyen. A férfi arra hivatkozott, hogy túlságosan kimerült és ittas volt az állítólagos incidens idején.

Sardzsa az emírségek egyik igen konzervatív tagállama, ahol tilos alkoholt fogyasztani.