Lezárult a holland hatóságok Milosevic halála ügyében indult hivatalos vizsgálata. E szerint a Hágában háborús bűnökkel vádolt volt jugoszláv elnök természetes módon halt meg cellájában március 11-én. Hamarosan lezárul az a vizsgálat is, amelyben a hágai börtönben kapott orvosi kezelését veszik górcső alá.

Természetes módon hunyt el Slobodan Milosevic - közölték a volt jugoszláv elnök halálának körülményeit vizsgáló holland hatóságok. A március 11-én hágai cellájában holtan talált egykori vezető halálnak ügyében most zárult le a hivatalos vizsgálat. A holland Nemzeti Kórbonctani Intézettel közösen dolgozó nyomozók szerint Milosevictyel szívroham végzett.

Az egykori elnök halála után hívei között az terjedt el, hogy megmérgezték, egy holland kórboncnok pedig közölte, hogy szervezetében olyan erős antibiotikumot - rifampicint - találtak, amely befolyásolhatta szívproblémáira kapott gyógyszerek hatását. Más, független vizsgálatok azonban nem bukkantak olyan szerre, amely képes lett volna Milosevic halálát okozni.

"A boncolás súlyos szívproblémákat tárt fel, és ezek okozták a szívrohamot" - idézte a hivatalos közleményt a BBC.

A feltételezések szerint a Hágában háborús bűnökkel vádolt Milosevic körülbelül reggel háromnegyed nyolc körül - de mindenképpen reggel hét és kilenc között - veszthette életét cellájában. Őrei kilenckor kopogtak be hozzá, hogy felkeltsék, ám nem válaszolt, ezért azt gondolták, hogy alszik. Tízkor végül benyitottak hozzá, ekkor fedezték fel, hogy a még mindig ágyban fekvő egykori elnök elhunyt. Halálát fél tizenegykor erősítette meg egy holland orvos.

Milosevic halálának körülményeit maga a hágai Nemzetközi Törvényszék is vizsgálja, ebben betegségének kezelésére fókuszálnak. Hamarosan ez a vizsgálat is lezárul.