Összeesküvéssel vádolta meg az olasz sajtót és az igazságszolgáltatást Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő elsősorban az ellene egy 1990-es évek végi vesztegetési ügyben tervezett per miatt kelt ki magából egy rendkívüli sajtóértekezleten.

Azzal vádolta meg csütörtökön hazája igazságszolgáltatását és sajtóját az olasz miniszterelnök, hogy összeesküdtek ellene, és a megbuktatására törnek. Három nappal a parlamenti választások előtt Silvio Berlusconi váratlan sajtóértekezleten jelentette be, hogy miközben ő "fáradhatatlanul munkálkodik minden olasz üdvén", az igazságszolgáltatás "politikai indítékból hajszát indított ellene". Az egésznek nincs egyéb célja, mint hogy meghiúsítsák az ő választási győzelmét - állítja.

Berlusconi "gyalázatosnak" nevezte az ellene tanú megvesztegetése címén vádat emelő milánói ügyészek eljárását, akik pert akarnak indítani ellene. Állításuk szerint ugyanis Berlusconi 600 ezer dollárt fizetett ki egy ügyvédnek a kilencvenes évek végén, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyen két perben. A szóban forgó brit ügyvéd, David Mills ráadásul Tessa Jowell brit kulturális miniszter, Tony Blair brit kormányfő bizalmas munkatársának a férje.

A sajtóértekezleten a szemmel láthatóan ingerült Berlusconi bankbizonylatokat lobogtatott, amelyek szerinte "egyértelműen bizonyítják", hogy a vádban szereplő 600 ezer dollárt egy olyan nápolyi hajóépítő cég utalta át az ügyvédnek, amelyhez neki, illetve vállalatbirodalmának nincs semmi köze.

Berlusconi jobboldali kormánykoalíciója jócskán elmarad a balközép választási szövetség mögött a közvélemény-kutatások eredményei szerint. Politológusok szerint a jobboldal térvesztésének fő oka, hogy 2001 óta alig nőtt az olasz gazdaság. Berlusconi azonban más tényezőkre vezeti ezt vissza, egyebek között arra, hogy - mint csütörtöki sajtóértekezletén is hangoztatta - "a lapok mind részrehajlóak a balközép ellenzék iránt", és az ő lejáratására törekednek.