Shkodra városának muszlim vezetői visszavonták az albán származású katolikus Teréz anya szobrának felállítása elleni tiltakozásukat - jelentették be csütörtökön.

"A muszlim vezetők tiszteletben tartják Shkodra város tanácsának döntését" - nyilatkozták az érintettek, miután döntés született arról, hogy a szobrot az eredetileg tervezett helyett másik negyedben állítják fel.

A nyilatkozatban a médiát okolták, mert félreértelmezte a szobor felállításának előzőleg tervezett, muszlim negyedbeli helyszínével kapcsolatos ellenkezésüket. Az észak-albániai város muszlim vallási vezetője múlt hónapban kijelentette, hogy Teréz anya egyházi személyiség volt, így szobrának "katolikus térben" kell állnia.

Albánia büszke vallásai békés együttélésére: mielőtt a sztálinista diktátor, Enver Hodzsa 1967-ben betiltotta az egyházakat, vallási ünnepek idején a harmonikus együttélés szimbólumaként a shkodrai mecset minaretjének tetejét és a közeli ferences templomtorony csúcsát kábelre erősített lámpásokkal kötötték össze.

A balkáni országban a 27 év kihagyás utáni első misét 1990 novemberében Shkodrában tartották. Az ünnepségen keresztények és muszlimok egyaránt jelen voltak. Az albán lakosság 70 százaléka muszlim, a kisebbség ortodox keresztény, illetve katolikus. A vallási harmónia és a vegyes házasságok gyakorisága jellemzi azt a szellemiséget, amelyet a helyi média szerint a muszlim vezetők csütörtöki bejelentése is képvisel.