Terrorista összeesküvést lepleztek le Olaszországban

2006.04.06. 15:07

A választások előtt akartak robbantani Bolognában és Milánóban azok a muszlim szélsőségesek, akik összeesküvésének leleplezéséről az olasz belügyminiszter számolt be egy választási nagygyűlésen.

Terrorcselekményeket akadályoztak meg az olasz hatóságok - jelentette be csütörtökön Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter. Pisanu erről Szardínia szigetén egy választási kampánygyűlésen beszélt. Mint közölte, terroristák merényletet készítettek elő a bolognai bazilika és a milánói metró ellen, de a biztonsági szervek megelőző akciója meghiúsította a terveket. Sajtóhírek szerint a támadásokat a választások elé időzítették az összeesküvők.

"Most elmondhatom önöknek, volt egy terrorista összeesküvés, amelyet hazánkban akartak elkövetni, és amelyet titkosszolgálataink megfigyelési, illetve megelőző akciója révén sikerült meghiúsítani" - mondta Pisanu.

A bolognai bazilikában látható egy 15. századi freskó, amelyet muzulmán csoportok az iszlám megsértéseként értékeltek, mivel Mohamed prófétát a pokolban ábrázolja, amint démonok falják fel. A miniszter szerint az összeesküvésben heten vettek részt, közülük hármat kiutasítottak Olaszországból, kettőt letartóztattak, egyet felügyelet alá helyeztek, egy pedig szökésben van.

A belügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg a részleteket.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK