Háborús bűnökért tizenkét évet kapott egy boszniai szerb

2006.04.07. 19:18

Tizenkét év börtönre ítélte pénteken a háborús bűnökkel foglalkozó boszniai bíróság a boszniai szerb Nedjo Samardzicot, akit nemi erőszak, kínzás, gyilkosság, valamint nők fogva tartása és szexrabszolgaságra kényszerítése miatt talált bűnösnek.

A 38 éves férfit a megfogalmazott tíz vádpontból négyben mondták ki bűnösnek, többek között abban, hogy "megbecstelenítő tábort" működtetett a kelet-boszniai Foca városában. A környékbeli muzulmán falvakból elhurcolt nőket a táborban szexrabszolgaságra kényszerítették, boszniai szerb katonák többször megerőszakolták. Samardzic maga is megerőszakolt fogva tartott nőket, megbecstelenítve három kiskorú lányt is, akiket hónapokon át tartottak a lágerban.

Samardzic a háborús és emberiesség elleni bűntetteket 1992-ben és 1993-ban, a délszláv háború idején követte el. A boszniai szerb hadsereghez 1992-ben csatlakozott, miután a várost elfoglaló szerb erők kezére került a börtön, ahol gyilkosság miatti szabadságvesztését töltötte. A bíróság most kimondta, hogy a háborús bűnökért kiszabott büntetésen túl le kell ülnie a háború előtt hozott ítéletéből visszamaradt másfél évet is.

Az áldozatok képviselői felháborodtak a megítélésük szerint enyhe ítélet hallatán: "Ellenkezik a józan ésszel, hogy egy ilyen szörnyeteg csupán 12 évet kapjon" - közölte Bakira Hasecic, a Háború Női Áldozatai szövetség vezetője, aki maga is nemi erőszak áldozata.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt boszniai személyek közül Samardzic volt az első, akinek perét teljes egészében Bosznia-Hercegovinában folytatták le. A háborús bűnök kivizsgálására egy éve létrehozott szarajevói bíróság most hirdetett először ítéletet.