Kiszabadult a Lukasenko ellen tüntető volt nagykövet

2006.04.07. 14:26

Kiszabadult pénteken a Minszkben letartóztatott volt lengyel nagykövet. A diplomatát a Lukasenko fehérorosz elnök újraválasztása elleni tüntetésen való részvételért ítélték 15 nap elzárásra.

Nem kell visszatérnie a börtönbe Mariusz Maszkiewicz volt minszki lengyel nagykövetnek. A diplomatát egy ellenzéki nagygyűlésen vették őrizetbe a fehérorosz fővárosban, és 15 napi elzárásra ítélték. A nagykövetet egy nappal bezárása után kórházba vitték szívpanaszok  miatt, ahonnan pénteken engedték ki. A minszki lengyel nagykövetség szerint a diplomatának nem kell letöltenie büntetése hátralévő részét. Maszkiewicz szabadlábra kerülése után közölte, már jól érzi magát, de a letartóztatásakor gyengélkedett, mert megverték.

A volt minszki lengyel nagykövetet március 24-re virradóra vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok, mert ott volt a tömegben, amely Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök újraválasztása ellen tüntetett. Kiszabadításáért határozottan fellépett a lengyel kormány, a varsói külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket intézett Minszkhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK