Az új palesztin külügyminiszter szerint népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről. A politikus azt nyilatkozta, hogy fontolóra veszik a tárgyalásokat a zsidó állammal való eggyüttélés érdekében. Eközben izraeli kommandósok támadtak egy palesztin családra, egy 24 éves fiatalameber életét vesztette.

Mahmúd Zahar a londoni The Times pénteki számában megjelent interjújában a lehetséges népszavazás mellett arról is nyilatkozott, hogy a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről. Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek "nyújtaniuk kell valamit" cserébe az elismerésért.

"Meghallgatjuk a javaslatokat, mielőtt válaszolunk. Ha azok világosak, és megfelelnek a palesztinok követeléseinek, dönthetünk. Ha nem, akkor meg kell kérdeznünk a lakosságot. Nem vagyunk Palesztina tulajdonosai" - mondta Zahar, aki Gázában fogadta a brit lap tudósítóját. A palesztin külügyminiszter szerint az a legfontosabb, hogy tudják: mi a közel-keleti rendezést felügyelni hivatott kvartett - Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - koncepciója a két állam együttélését illetően, és milyen alapon képzelik ezt el.

A Hamász szélsőséges iszlám fegyveres mozgalom, amely megnyerte a januári palesztin parlamenti választásokat, mind a mai napig nem ismerte el a zsidó államot, sőt, annak elpusztítását hirdeti és mindeddig nem volt hajlandó lemondani az erőszakról sem.

Kommandósok támadtak egy családra

Izraeli katonák megöltek egy palesztin férfit pénteken kora reggel Ciszjordánia északi részén - közölték palesztin biztonsági és orvosi források. A 24 éves fiatalembert több lövedék is eltalálta. Nagybátyja és annak három fia megsebesült az izraeli hadsereg egyik különleges alakulatának Nábluszban végrehajtott műveletében.

Az öt palesztin egy családi házban tartózkodott, és amikor kintről gyanús hangokat hallottak. Úgy gondolták, hogy tolvajok ólálkodnak a ház körül, ezért kisiettek az épületből ezt ellenőrizni, és ekkor érték őket a bevetésen lévő katonák lövései.