Nepálban tovább harcolnak a diákok és a rendőrök

2006.04.07. 9:16

Folytatódtak az összecsapások Nepálban a már második napja lázongó diákok és a rendőrök között. Eközben a hatóságok 150 újabb tüntetőt vettek őrizetbe.

Katmanduban több száz diák felgyújtott egy hivatali épületet és megtámadott egy rendőrkapitányságot. A rendfenntartó erők könnyfakasztó gránátokat vetettek be a diákok ellen, akik a nepáli főváros szűk utcáiba visszahúzódva bútorokkal és más súlyosabb tárgyakkal barikádozták el magukat.

Az összecsapások csütörtökön törtek ki, amikor a monarchia ellen meghirdetett nagygyűléseken a rendőrség őrizetbe vette a hét legfontosabb ellenzéki párt vezetőjét és a királyi diktatúra ellen tiltakozó diákmozgalom hangadóit. A megmozdulások szervezői szerint a nepáli hatóságok jelenleg mintegy 300 embert tartanak őrizetben anélkül, hogy közölték volna velük, mivel gyanúsítják őket.

A nepáli maoisták 1996 óta harcolnak a monarchia megdöntéséért és egy vezetésük alatt álló népköztársaság létrehozásáért. Már csaknem 13 ezer halálos áldozata van az egy évtizede tartó harcnak.

A Kínával és Indiával határos himalájai ország 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor Gianendra király magához ragadta a kormányzást, korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a kommunista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége a teljhatalomra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK