Elfogtak egy háborús bűnökkel vádolt hutu vezért

2006.04.09. 15:58

Háborús bűnökkel vádolják azt a hutu férfit, akit pénteken tartóztattak le Németországban. Ignace Murwanashyakaja egy olyan szervezetnek volt a vezetője, amelynek tagjai részt vettek a 800 ezer tuszi lemészárlásában.

Őrizetbe vették Németországban egy ruandai hutu fegyveres szervezet parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy háborús bűnöket követett el Kongóban. Ignace Murwanashyakaját hivatalosan a bevándorlási törvények megsértése miatt fogták el még pénteken a dél-németországi Mannheimben. Jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A férfi után az ENSZ is nyomoz, de jelenleg nincs ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs, ami gondot okoz a német igazságügyi szerveknek. Az ügyről a héten tudnak részletesebben beszámolni, ha a világszervezet is bekapcsolódik a vizsgálatba.

Murwanashyakaja a 8 ezer fős Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű szervezet vezetője. A szervezet tagjai közül sokan részt vettek a 800 ezer ember halálával járó népirtásban, majd pedig Ruandából Kongóba menekültek a megtorlás elől. Murwanashyakaja a későbbiekben elítélte a ruandai véres eseményeket, szervezetének embereit pedig arra próbálta meg rávenni, hogy hazatérjenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK