Kampánycsend-sértéssel vádolják Berlusconiékat

2006.04.09. 14:10

Sorozatos kampánycsend-sértés miatt emelt panaszt az olasz ellenzék. Olaszországban vasárnap és hétfőn tartják a parlamenti választásokat, de az ellenzék szerint kampánycsend ellenére telefonos hangüzenetekben továbbra is kampányol Silvio Berlusconi, akinek még hirdetését is lehozta egy vasárnapi sportlap.

Sorozatos kampánycsend-sértéssel vádolta vasárnap az olasz ellenzék a kormánypártokat a parlamenti választások első napján. Alfonso Pecoraro Scanio, az olasz Zöldek elnöke a médiaegyenlőséget és a magánszféra sérthetetlenségét garantáló hatóságok azonnali közbelépését követelte, miután a párt "SOS tiszta szavazás" nevű megfigyelő központjába egymás után futnak be a panaszok, melyek szerint továbbra is folyamatosan érkeznek a mobiltelefonok hangpostáira Silvio Berlusconi üzenetei, amelyekben a kormányfő programjáról beszél.

Az Olajfa (Ulivo) baloldali tömörülés azt tette szóvá, hogy a tekintélyes sportlap, a milánói La Gazzetta dello Sport, annak ellenére, hogy olvasói már többször panaszt tettek, vasárnapi számába is betett egy Berlusconi-reklámot, bár a miniszterelnök abban az AC Milan futballklub elnökének minőségében szerepel.

47 millió választó

A képviselőházi és szenátusi választások tétje, hogy megtarthatja-e kormányzati pozícióját Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza, vagy vereséget szenved a Romano Prodi volt kormányfő, egykori EU-bizottsági elnök fémjelezte baloldali Szövetségtől.

A két napig tartó voksols során vasárnap reggel 8 és esete tíz, illetve hétfőn reggel 7 és délután három óra között szavazhatnak az olasz választók. Összesen 47 258 305 szavazót várnak az urnákhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK