A szavazóhelyiségek kijáratánál végzett felmérések szerint a Romano Prodi vezette baloldali ellenzéki koalíció nyerte az olaszországi parlamenti választásokat.

A Nexus közvélemény-kutató intézet által a RAI olasz közszolgálati tévé megbízásából készített exit poll felmérés szerint a baloldal győzött a parlamenti választásokon. Az Unió nevű balközép választási szövetség a szavazatok 50-54 százalékát szerezte meg az adatok alapján, míg a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette kormánykoalíció, a Szabadság Háza pártjai a szavazatok 45-49 százalékát kapták.

Egy másik felmérés, amelyet a Piepoli intézett végzett a Sky Italia tévé számára, 52 százalékos szavazati arányt jósol a baloldali ellenzéknek s 47 százalékot Berlusconiéknak. E felmérés szerint az Unió 340 mandátumot szerez a 630 fős képviselőházban, a szenátus 315 helye közül pedig 167 jut neki. Olaszországban a decemberben életbe lépett új választási törvény szerint pártlisták alapján szerezhetnek mandátumot a törvényhozásban a politikai erők.

A szavazatok megszámlálásán alapuló eredmények hétfő estére várhatók.