Cáfolta az Irán elleni támadás tervét az USA

2006.04.10. 8:00

Diplomáciai eszközökkel kívánja rendezni az Egyesült Államok az iráni atomprogram körül kibontakozott vitát. Amerikai illetékesek ezzel reagáltak azokra a lapinformációkra, melyek szerint a Bush-kormány nagyszabású légi csapást tervez Irán ellen, és akár nukleáris fegyvereket is bevetnének.

Az amerikai kormányzat elsősorban diplomáciai úton kívánja rendezni az iráni atomprogram körüli vitát - közölték Washingtonban, az Irán elleni, nagyszabású amerikai légi csapás előkészületeiről szóló sajtójelentésekre reagálva. Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő vasárnap újságírók előtt igyekezett kicsinyíteni egy amerikai katonai fellépés lehetőségét. A légicsapásról szóló értesüléseket "rossz"-nak nevezete, ugyanakkor tartózkodott ezek nyílt cáfolatától.

A The New Yorker című magazin hétfőn megjelenő számában az előzetes ismertetések szerint azt állítja, hogy az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártással gyanúsított iráni bázis ellen tervez.

A folyóirat szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak "Adolf Hitlerként" emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkosszolgálati illetékes elmondta, "lázas készülődés" folyik az Irán elleni támadásra.

A The Washington Post című napilap név nélkül idézett tisztségviselőkre és független elemzőkre hivatkozva szintén arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat egy tágabb stratégia részeként tanulmányozza a katonai csapásmérés lehetőségét. A lap szerint nincs szó küszöbönálló támadásról, kormányzati berkekben és azokon kívül pedig számos szakértő komolyan kétségbe vonja egy esetleges támadás eredményességét, Iránnak mindazonáltal meg kell mutatni az amerikai szándékok komolyságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK