Visszavonja az első munkaszerződésről szóló törvényt, és új szabályt dolgoz ki helyette a kormányzat. A jogszabály komoly belpolitikai válságot okozott Franciaországban, ellene milliók tiltakoztak az utcákon, gyakran erőszakos módon.

Új jogszabályt hoz a francia törvényhozás a hevesen vitatott első munkavállalási törvény helyett "a nehéz helyzetben lévő fiatalok szakmai beilleszkedésének érdekében" - ezt Jacques Chirac francia köztársasági elnök hivatala jelentette be hétfőn.

A döntést Chirac, Dominique de Villepin miniszterelnök, Nicolas Sarkozy belügyminiszter, valamint a francia parlamenti pártok frakcióvezetői és a jobboldali kormánytöbbség vezetőinek tanácskozása után hozták. A közlemény szerint az államfő úgy döntött, hogy módosítja az esélyegyenlőségről szóló törvény 8. cikkelyét, amelynek alapján a közel három hónapja tartó belpolitikai válságot, milliós nagyságú tömegtüntetéseket kiváltó első munkavállalási törvény született.

A Franciaországban CPE rövidítéssel elhíresült törvény azért váltott ki nagy felháborodást az ellenzék, a diákmozgalmak és a szakszervezetek körében, mert lehetőséget adott a munkaadóknak, hogy két éven belül minden indoklás és következmény nélkül felmondjanak a 26 éven aluli, pályakezdő alkalmazottaknak. Környezete szerint az új rendelkezés javaslatát a köztársasági elnöki álmokat dédelgető, Villepinnel rivalizáló Sarkozy ajánlotta Chiracnak.