A lelki összeomlás határán lehet Mladic

2006.04.11. 12:15

A beszámíthatóság határán van Ratko Mladic, a hágai nemzetközi Törvényszék által háborús bűnök miatt keresett volt boszniai szerb tábornok - állítja egy belgrádi lap. A Press című újság egy névtelenül nyilatkozó minisztériumi illetékesre hivatkozik, aki szerint Mladic "depressziós, mentálisan kimerült, feszült és ingerlékeny".

Súlyos lelki állapotban, a beszámíthatóság határán van a legkeresettebb feltételezett háborús bűnös, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok - állítja a Press című belgrádi napilap. A lap a szerbia-montenegrói hadsereg biztonsági szolgálatának (VBA) a jelentésére hivatkozik. A tavaly december óta mejelenő újság az elmúlt hónapokban lehozott írásai alapján rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezhet a rendőrségnél, a titkosszolgálatnál és a katonaságnál. Több ízben megtörtént, hogy a nagy múltú belgrádi napilapokat megszégyenítve tett közzé, később igaznak bizonyult információkat.

A lap kedden egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú védelmi minisztériumi illetékest idézett, aki szerint a katonai titkosszolgálat az állami felső vezetés és a hágai Nemzetközi Törvényszék elé terjesztett jelentésében beszámolt arról, hogy a srebrenicai népirtás miatt körözött Ratko Mladic "nagyon súlyos lelki állapotban, a beszámíthatóság határán van". A jelentést állítólag az év elején titkosította a szerbia-montenegrói kormány, és ígéretével szemben csak érdektelen, jobbára korábbról is ismert tényeket hozott le belőle.

"Evési és alvási zavarai vannak"

"Arra engednek következtetni hírszerzési információink -, illetve azoknak az embereknek a tanúskodása, akik legutoljára látták -, hogy Mladic depressziós, mentálisan kimerült, feszült és ingerlékeny. Komoly evési és alvási zavarai vannak, ami nagyon befolyásolja ítélőképességét" - állította az illetékes, aki szerint rendkívül elhanyagoltak, koszosak, rendetlenek voltak azok a lakások, amelyekben, az amúgy rendszeretetéről ismert tábornok tartózkodott.

A Mladic utáni hajsza során a szerb hatóságok már kihalltatták a tábornok több egykori ismerősét és segítőjét. Zoran Stankovic védelmi miniszter nemrégiben megerősítette, hogy a nyomozók jártak a tábornok korábbi lakásain is, és azt is mondta, hogy a szökevény "méltóságon aluli" körülmények között élt.

A Press szerint a VBA jelentéséből kiderül, hogy lánya 1994-ben történt öngyilkossága után jelentős mértékben megromlott a volt tábornok lelki állapota és ítélőképessége, hadseregparancsnokként néhány téves döntést is hozott. A VBA szerint miután Mladic Belgrádba költözött - 2000-től - komoly magatartási zavarok léptek fel nála. Nem kívánt beszélni a háborúról, és lánya haláláról sem, de rendszeresen felkereste a belgrádi Banovo Brdo városnegyed temetőjében található sírját.

"Agresszivitás és ingerlékenység jelei mutatkoztak meg rajta, elveszítette önuralmát. Kijárt a piacra, szomszédai látták, amint séta közben mormolt valamit az orra alá, magában beszélt" - idézte a belgrádi napilap a minisztériumi illetékest.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK