Tizedszázalékkal nyert a bal - holtponton Olaszország

2006.04.11. 6:39

Romano Prodi bejelentette az általa vezetett balközép koalíció győzelmét az olasz választásokon. A kedd hajnali hivatalos eredmény szerint az alsóházról szóló szavazáson, rendkívül szűk - egy százalékos - többséggel ugyan, de a baloldali Szövetség nyert. Prodiék megnyerték a felsőházról szóló szavazást is. Berlusconiék vitatják a baloldali diadalt.

Romano Prodi, az olasz balközép ellenzék vezére keddre virradóra bejelentette, hogy az általa vezetett pártszövetség győzelmet aratott a vasárnap-hétfői parlamenti választásokon. A Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali tömörülés azonban vitatja ezt.

A baloldali Szövetségnek az alsóházi választásokon elért győzelmét a keddre virradóra közzétett hivatalos végeredmény erősítette meg. Prodi a Szövetség híveinek Rómában tartott nagygyűlésén jelentette be, hogy az egyfordulós, de két napon - vasárnap és hétfőn - tartott választásokon győztek az alsóházról szóló voksoláson.

25 ezres szavazatkölönbség

Az olasz belügyminisztérium által keddre virradóra közzétett hivatalos végeredmény is megerősítette a baloldal alsóházi győzelmét. E szerint a szavazatok 49,805 százalékát szerezte meg a Prodei vezette tömb, míg a fő rivális, a jobboldali Szabadság Háza a voksok 49,739 százalékát gyűjtötte be. A különbség tehát alig több mint egy százalék, a szövetség mindössze 25 244 vokssal győzött.

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény ugyanakkor a szavazattöbbséget szerző pártkoalíciót "jutalmazza", parlamenti arányát 55 százalékra -  340 képviselői mandátumra - egészíti ki, akkor is, ha valós eredménye ettől elmarad. A fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét. "Öt évig kormányozhatunk... A törvény lehetővé teszi ezt, de keményen kell dolgoznunk" - mondta Prodi.

Holtponton

Hiába azonban az előny az alsóházban, ha a szenátusban csak hajszálnyi különbség várható a két szövetség között, ami nem könnyíti meg a kormányzást. Az olasz kormányzatban ugyanis egyenlő jogokkal rendelkezik a parlament két kamarája, ezért a kormányzó koalíció csak akkor hatékony, ha mindkét helyen többságben van.

Nehezíti Prodi helyzetét az is, hogy nincs saját pártja, és egy színes, csöppet sem egységes baloldali tömböt vezet. Elemzők a választás előtt arra figyelmeztettek, hogy könnyen megismétlődhet, ami 1996-ban történt. Prodi akkor is legyőzte egy baloldali koalíció élén Berlusconit, ám nem sokkal a választási győzelem után az akkori szövetség több pártja kihátrált alóla, amivel lemondásra kényszerítették.

A külföldi olaszok szavazat döntött

A baloldali ellenzék nyerte a szenátusi választásokat is - közölte kedden délben az olasz Sky Tg24 hírtelevízió, bár hivatalos eredményhirdetés még nem volt. A Prodi vezette Uniónak a külföldön élő olaszok szavazataival sikerült megfordítania a felsőházi választások eredményét, amely az anyaországi voksok véglegesítése után még Berlusconi pártjának egymandátumos előnyét mutatta.
   
A hírcsatorna adatai szerint a baloldali koalíció négyet szerzett meg abból a hat szenátusi helyből, amelyről a külföldi szavazók döntöttek, így az Unió 158 mandátumhoz jutott a 315 tagú szenátusban.

A felsőházi választásokon sokáig fej fej mellett haladt a két rivális politikai tömörülés. A mérleg nyelvének szerepét a külföldön élő olaszok által megválasztandó 6 szenátor töltötte be. Az előzetes eredmények is baloldali előnyt mutattak e téren, Prodi számított rá, hogy a hat mandátum közül négyet ők szereznek meg.

Berlusconi tömbje máris vitatta Prodi győzelmi bejelentését. Paolo Bonaiuti, a kormányfő szóvivője a szavazatszámlálás aprólékos ellenőrzését követelte, és azt, hogy derítsék ki: miért semmisítettek meg félmillió szavazólapot. A szóvivő szerint a jobboldali tömörülés a felsőházi választásokon a voksok több mint felét megszerezte, 350 ezerrel több szavazatot kapott ellenzéki vetélytársánál; az alsóházi választásokon pedig a megszerzett szavazatok arányát tekintve egyik tömb sem lépte át az ötven százalékot, a rájuk adott voksok számában pedig kicsi a különbség.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK