Franciaország betiltja a nyilvános dohányzást

2006.04.11. 18:54

Szerdán a francia kormány elé terjeszti javaslatát a dohányzás nyilvános helyeken való betiltására vonatkozó kormányrendeletről Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter. A franciák többsége támogatja a javaslatot.

A Libération című párizsi napilap keddi értesülése szerint a dohányzást nyilvános helyeken 1991 óta tiltó, de kijelölt helyen lehetővé tevő és ezért rosszul alkalmazott törvényt rendelettel kívánja szigorítani a francia kormány.

Az intézkedés fel kívánja hívni mindenki figyelmét a dohányzás nyilvános helyeken való tilalmára, beleértve a bárokat és az éttermeket is, ahol eddig a legritkább esetben tartották be a jogszabályt Franciaországban. A rendelet alapján ezentúl csak hermetikusan elzárt, de jól szellőztethető helyiségekben lesz lehetőség dohányzásra, ahol viszont tilos lesz ételt és italt fogyasztani. Így az éttermekben és a bárokban meg kell majd szüntetni a dohányzóknak fenntartott teremrészeket.

A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján a franciák többsége támogatja a dohányzás betiltását nyilvános helyeken.

Franciaországban kizárólag trafikosok árulhatnak dohányárut, leggyakrabban a kávézók és a bárok egyik sarkában felállított pultjaik mögül, s ők a dohányosok jogainak érdekében április 25-re tüntetést hirdettek Párizsban a teljes körű tiltás ellen. A Libération szerint elképzelhető, hogy a trafikokkal rendelkező kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek haladékot kapnak az intézkedés bevezetésére.