Irán megkezdte az urándúsítást

2006.04.11. 18:08

Irán beindította az első urándúsító egységét kedden. Mahmúd Ahmadinezsád elnök "örömteli hírnek" nevezte az eseményt, melynek bekövetkeztét a nyugati országok korábban próbálták megakadályozni, mert attól tartottak: Iránnak így atomfegyvere lesz.

Irán sikerrel indította be az első, 164 centrifugából álló urándúsító egységet Natanzban - közölte kedden Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök az Isna diákhírügynökség jelentése szerint.

"Üzembe helyeztük az első 164 centrifugás egységet, befecskendeztük a gázt, és ipari terméket nyertünk" - tette hozzá a KUNA kuvaiti hírügynökségnek nyilatkozva a befolyásos iráni politikus.
    
Kedden bejelentette az iráni állami televízió, hogy Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi elnök szerint Irán rövidesen csatlakozik a nukleáris technológiával rendelkező országok klubjához. Az elnök az esti órákban "örömteli hírekről" számol be "az atomenergetika területén" - erről maga az államfő beszélt kedden egy Meshedben tartott gyűlésen.

A nyugati országok korábban megpróbálták megakadályozni, hogy Irán urándúsításba fogjon, ugyanis úgy látták: az ország így atomfegyverre tehet szert. Irán ugyanakkor mindvégig cáfolta ezt a feltételezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK