82 ezer vitatott voksot ellenőriznek Olaszországban

2006.04.13. 21:47

Olasz bírák három nappal a parlamenti választások befejeződése után megkezdték csütörtökön 82 ezer vitatott voks ellenőrzését.

43 ezer ezek közül az alsóházra, 39 ezer a szenátusra vonatkozik. Ezeket nem tüntették fel a hivatalos szavazatszámlálási végeredményben, mert bár különféle problémák voltak velük, de nem olyan súlyosak, hogy eleve érvénytelenítsék őket. Az átvizsgálás még javában folyik, s előreláthatólag eltart a hét végéig, ám médiaértesülések szerint a már elvégzett ellenőrzésekből is kirajzolódik, hogy az átvizsgálás nem változtatja meg alapvetően a hivatalos szavazatszámlálási végeredményt, amely szerint a Romano Prodi vezette balközép ellenzék győzött a parlament mindkét házában.

Olasz lapok csütörtöki jelentései szerint a parlamenti választásokon vesztes Silvio Berlusconi miniszterelnök ennél sokkal többet akar; 1,1 millió érvénytelenített voks átvizsgálását követeli, de Carlo Azeglio Ciampi elnök nem adott engedélyt az érvénytelenített szavazatok ellenőrzésére. Médiajelentések szerint Ciampit felingerelték Berlusconi választási csalásra vonatkozó vádjai, és mérsékeltebb hangvételre intette a miniszterelnököt. E jelentések szerint Berlusconi ingerülten megkérdezte az elnöktől: "Azt képzelték, hogy megszabadulnak tőlem?"

Berlusconi újra azt hangoztatta újságírók előtt, hogy "sok csalás" árnyékolta be a vasárnap és hétfőn megrendezett választásokat. Prodi ismét visszautasította a vádat, és ironikusan megjegyezte: "minthogy Berlusconi kezében van a belügyminisztérium és az összes prefektúra, s a kormányfő hozzászokott a csalásokhoz, elképzelhető, hogy önmagát is becsapta".

Berlusconi egyik szövetségese, Ignazio La Russa, a konzervatív Nemzeti Szövetség magas rangú tisztségviselője elhatárolódott a csalások vádjától. "Sok szabálytalanságról hallottam, de csalásról nem" - mondta a Radio Popolare rádióadónak. Lorenzo Cesa, a centrista Kereszténydemokrata Unió vezetője - szintén Berlusconi-szövetséges - is elismerte csütörtökön, hogy valószínűtlen a választási végeredmény megváltozása a vitatott szavazatok ellenőrzése nyomán.

Ezek után a Hajrá Olaszország (Berlusconi pártja) kampányfőnöke igyekezett tompítani a hivatalban lévő kormányfő szavait, s "tévedéseket" említett "csalások" helyett. Denis Verdini azzal vádolta az újságírókat, hogy ők adták a miniszterelnök szájába a "csalás" szót.

Az elhúzódó vita ellenére Angela Merkel német kancellár csütörtökön már gratulált Romano Prodi balközép ellenzéki vezetőnek az olasz parlamenti választásokon aratott győzelméhez. Telefonon felhívta az olaszországi Ischia szigetéről, ahol szabadságát tölti, és azt mondta neki, hogy új impulzusokat vár Prodi kormányzásától a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez és az Európai Unió előtt álló feladatok megoldásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK