Pristinai lapértesülés szerint közvetlen szerb-albán csúcstalálkozót próbál összehozni Martti Ahtisaari, a koszovói státustárgyalásokat lebonyolító ENSZ-megbízott, Agim Ceku koszovói miniszterelnök csütörtökön közölte, kizárólag nemzetközi fórum keretében hajlandó találkozni Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnökkel.

A Koha Ditore című pristinai albán nyelvű napilap név nélkül nyilatkozó bécsi diplomatákat idézve arról írt csütörtökön, hogy Ahtisaari hivatala megpróbálja tárgyalóasztalhoz ültetni Boris Tadic szerbiai elnököt és Vojislav Kostunica miniszterelnököt Fatmir Sejdiu koszovói elnökkel, illetve Agim Ceku kormányfővel. A csúcstalálkozóra június második felében kerülne sor, még mielőtt Ahtisaari az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentést tenne a Bécsben zajló státustárgyalások menetéről.

A miniszterelnöki találkozó van "előtérben", és Kostunicával ellentétben Ceku hajlandóságot is mutat a tárgyalásokra. Ha a kormányfői csúcstalálkozó mégsem jön össze, akkor az elnökivel próbálkoznak - írta a pristinai napilap.

A legmagasabb szintű belgrádi-pristinai találkozó az ENSZ koszovói rendezési tervének, az úgynevezett "normakövetelményeknek" egyik sarkalatos pontja, de az elmúlt két évben a nemzetközi közösség hathatós nyomására sem sikerült nyélbe ütni. Eddig a belgrádi politikusok mutattak rá nagyobb hajlandóságot, a pristinaiak pedig mereven elzárkóztak tőle, mivel szilárdan kitartottak álláspontjuk mellett, hogy politikai kérdésekről és Koszovó majdani jogállásáról nem tárgyalnak Belgráddal.

A Beta belgrádi hírügynökség szerint Ceku csütörtökön leszögezte, hogy kizárólag valamilyen nemzetközi összejövetel keretében hajlandó találkozni Kostunicával, különálló megbeszélés szóba sem jöhet.

"Nem lesz külön megbeszélés, ugyanakkor, ha valamilyen csúcstalálkozón, nemzetközi konferencián találkozunk, Koszovó minden polgárának miniszterelnökeként nem lenne jogom ahhoz, hogy megfutamodjak vagy kerülgessek valakit" - mondta Ceku, hozzátéve, hogy ez "két egyenjogú" miniszterelnök találkozója lenne (korábban hasonlóan reagált Tadic megkeresésére Sejdiu is).

Belgrád számára azonban egyelőre Ceku elfogadhatatlan tárgyalópartner, mivel őt terrorizmussal és népirtással gyanúsítja a szerbiai igazságszolgáltatás. Nemrégiben Oliver Ivanovic, a koszovói szerbek mérsékelt szárnyának vezetője felvetette, hogy ha már a szerbiai kormányilletékesek Bécsben elfogadják tárgyalópartnernek a Ceku-kormány tisztségviselőit, miért mellőznék pont a miniszterelnököt.