El-Baradei jobb belátásra próbálja bírni az iráni vezetést

2006.04.13. 0:45

Az urándúsítás felfüggesztésére szeretné rábeszélni Iránt Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügyökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerda éjszaka Teheránba érkezett, hogy a vitatott iráni atomprogramról tárgyaljon.

Baradei megérkezését követően a teheráni repülőtéren újságíróknak elmondta: azért utazott Iránba, hogy a nemzetközi közösség követeléseinek (teheráni) teljesítéséről és bizalomerősítő lépésekről tárgyaljon, beleértve az urándúsítás felfüggesztését is, amíg nem tisztázzák a vitatott kérdéseket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy felújulnak a tárgyalások az iráni atomprogramról.

Irán kedden bejelentette, hogy 164 centrifuga segítségével első ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerőműben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsított uránt előállítania. Mohammed Szaídi, az iráni atomenergetikai hivatal helyettes vezetője szerdán pedig megerősítette, hogy hazája hosszú távon ipari méretekben akar uránt dúsítani.

Forrás: EPA
Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök

Közölte: Teherán értesítette a NAÜ-t, hogy a termelésbővítés második fázisában - 2006 végéig - 3000 centrifugát akar üzembe helyezni Natanzban, a bővítés harmadik fázisában pedig nem kevesebb mint 54 ezret, ami már az ipari szintű termelés alapja lesz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban április 28-ig adott időt Iránnak urándúsító tevékenysége felfüggesztésére. A Biztonsági Tanács ezt a nyugati országok sürgetésére tette, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK